Vodič: Evo kako do kredita za renoviranje

Iako je kreditna aktivnost banaka već mesecima u stagnaciji, stambeni krediti su uvek aktuelni. I ne samo to. Za sve one koji imaju rešeno stambeno pitanje, u ponudi banaka odavno postoje i krediti za renoviranje stambenog prostora.

Kupovinom stana nismo rešili pitanje održavanja stana. Jer i stambeni prostor je potrebno redovno održavati. Neretko se srećemo sa situacijama da i u relativno novim stambenim objektima dolazi do problema pucanja cevi, propadanja parketa, stolarije, što vodi do većih problema.

A besparica i nedostatak keša je najveći problem građana Srbije. Jer i za minimalne popravke i renoviranje potrebno je izdvojiti više hiljada evra, koje retko ko od nas ima na nekom „tajnom“ računu.

Za sve one koji planiraju renoviranje ili su u situaciji da moraju da renoviraju svoj stambeni prostor, i ovog puta banke su glavna opcija finansiranja.

Većina banaka na tržištu Srbije ima u ponudi kredite za renoviranje i adaptaciju stambenog prostora. Krediti se mogu podići kako u evrima, tako i u dinarima.

Specifičnost ovih kredita je što je njihovo korišćenje usklađeno sa potrebama klijenata i ostavljena je mogućnost da se svi radovi koji se izvode plate u kešu.

Naime, krediti za renoviranje i adaptaciju se isplaćuju delimično na tekući račun korisnika kredita, odnosno virmanski po osnovu profaktura na račune izvođača radova iz predmera i predračuna radova. U zavisnosti od banke, isplata na račun korisnika kredita može biti i do 50 odsto kredita.

Za podizanje kredita neophodan je tzv. predmer i predračun radova urađen od strane licenciranih građevinskih inženjera, kao i vlasnička dokumentacija stambenog objekta.

Po pravilu, ovo su dugoročni krediti sa rokovima otplate koje variraju od 10 pa do čak 20 godina, a banke nude mogućnost podizanja ovih kredita osiguranih kod NKOSKa, kao i neosiguranih. Najčešće, kao i za stambene kredite, sredstvo obezbeđenja je hipoteka, polisa osiguranja nepokretnosti, što povećava same troškove pri podizanju kredita.

Da kamate i nisu nešto primamljive ne moramo posebno isticati, ali su svakako ovi namenski krediti mnogo bolje rešenje nego običan keš kredit, koji često završi tamo gde nije planirano. A ovaj segment tzv. stambenog kreditiranja ipak ima prednost.

Koliko god da je prikupljanje dokumentacije ono što većina ne voli da radi, neophodnost posedovanja predmera i predračuna radova od strane građevinskog inženjera je upravo ono što je benefit za sve one koji planiraju renoviranje. Jer nema nepredviđenog odliva novca na stvari koje nemaju veze sa oplemenjivanjem životnog prostora.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar