Vlasnik “Ušća” osvaja Beograd

MPC će kupovinom kompanije „Hipo konsultanti“ graditi poslovni i stambeni prostor na najekskluzivnijim lokacijama u gradu ­ tamo gde je nekad bila kafana „Tri lista duvana“ i nadomak Kalemegdana.

Petar Matić, vlasnik MPC holdinga koji je nedavno ispao iz trke za fabriku traktora IMT, krajem prošle godine kupio je još jednu firmu. Reč je o „Hipo konsultantima“, kompaniji za ulaganje u nekretnine, koja je poslovala u okviru „Hipo Alpe Adrija grupe“. Tako se Matić, vlasnik Poslovne palate „Ušće“, čijih prvih 10 spratova zakupljuje „Hipo Alpe Adrija banka“, dokopao i dve najekskluzivnije lokacije u strogom centru Beograda. On će nastaviti izgradnju poslovnog prostora na mestu nekadašnje kafane „Tri lista duvana“ u Bulevaru kralja Aleksandra i luksuzne stambene zgrade u Ulici Tadeuša Košćuška s pogledom na Kalemegdan.

Iako su „Hipo konsultanti“ u protekle dve godine ove projekte najavljivali veoma unosnim i prognozirali da će, recimo, stambeni kvadrat biti skuplji od 4.000 evra, juče nisu hteli da govore o razlozima za odustajanje od investiranja u nekretnine. Da li su uzrok poslovni gubici ili nešto drugo, nisu komentarisali, već nam je služba za odnose s javnošću ukratko saopštila da je taj posao nerentabilan. Odlučili su da dignu ruke od ulaganja u ovu oblast, koja je inače u poslednje vreme najunosniji biznis u Srbiji. Za koje pare je „MPC propertis“ postao vlasnik ove firme, juče ni jedna ni druga strana nije želela da otkrije.

Prema rečima Slavice Cicvarić, zadužene za odnose s javnošću u „MPC propertisu“, koji odnedavno posluje sa američkim „Meril-Linčom“, privukao ih je poslovni interes, a cifra iz kupoprodajnog ugovora spada u domen poslovne tajne.

­ Nećemo odstupati od projekata „Hipo konsultanata“. Na lokaciji „Tri lista duvana“ radovi su već počeli, a očekuje se da do kraja godine na tom mestu bude izgrađen poslovni kompleks. Gradnja luksuznih stanova nadomak Kalemegdana je u pripremnoj fazi, a okončanje ove investicije ne bi trebalo očekivati pre 2009. godine ­ rekla je Cicvarićeva.

Ipak, neočekivana odluka kompanije „Hipo konsultanti“ da proda dve pomenute ekskluzivne lokacije, pogotovo kada se zna da su, posle brojnih teškoća oko rešavanja imovinskih odnosa, dobili dozvolu i počeli da kopaju temelje za buduću poslovnu palatu u Bulevaru kralja Aleksandra. Prvobitni plan, doduše, jeste bio da na ovom mestu bude podignut hotel- konačište isključivo za poslovni svet. Ali, ta ideja je napuštena.

Austrijska grupacija je svojevremeno planirala da uloži oko petnaest miliona evra u beogradsku Petu aveniju, luksuzni stambeni blok „Park- Kalemegdan“. Kako je najavljivao Vladimir Mrvić, tadašnji direktor „Hipo konsultanata“, osim prostranih stanova, vlasnicima je obećano da će na raspolaganju imati bazen, dve saune, salu za fitnes, tursko kupatilo, vinske podrume, gostinske apartmane, danonoćno obezbeđenje, garaže sa ostavama za bicikle, skije, sanke i ostalu sportsku opremu i servisne liftove kojim bi se namirnice dostavljale iz garaže direktno u kuhinje.

Iako je cena bila podosta visoka za naše prilike, 32 stana, od ukupno 34, već su bila rezervisana. MPC je sve te rezervacije preuzeo na sebe, tako da kupci nemaju razloga za brigu.

-----------------------------------------------------------

Matić i Mišković ne grade zajedno

Da ne bude zabune, najnovija kupovina Petra Matića ne znači da će on postati „Deltin“ partner u izgradnji Univerzitetskog naselja. Prema rečima Slobodana Mihajlovića, direktora kompanije „Blok 67“, firma „Hipo konsultanti“ nema nikakve veze s ovom investicijom.

­ Reč je ravnopravnom ulaganju „Hipo Alpe Adrija grupe“ i „Delta ril estejta“. Kompletan projekat izgradnje i prodaje vodi kompanija „Blok 67“ ­ pojasnio je Mihailović.

Podsetimo, „Delta“ je pre godinu i po dana ušla u konzorcijum za izgradnju Univerzitetskog sela, kao manjinski partner sa austrijskom firmom „CEE investments“ (75 odsto novca), a Hipo Alpe Adrija banka je dala garanciju za taj projekat. S obzirom na to da se posao nije odvijao prema željenoj dinamici, „Delta M“ se posle nekoliko meseci povukla iz posla. Nakon toga, proteklog leta, opet se uključila u projekat kao ravnopravan partner „Hipo grupe“. „CEE investments“ se više nigde ne spominje, ali se i ranije spekulisalo da se radi o kćerci firmi ove moćne austrijske grupacije.

-----------------------------------------------------------

Brašanac napustio MPC

Jedan od najvažnijih ljudi u „MPC propertisu“, Siniša Brašanac, donedavno član upravnog odbora kompanije, napustio je Petra Matića. Budući da Matić gaji imidž tajanstvenog biznismena, nikada nije dao nijednu izjavu, niti se slikao za medije. Firmu je u javnosti predstavljao tridesettrogodišnji Brašanac.

Gde je „desna ruka Petra Matića“ karijeru nastavio, u MPC-u nisu hteli da otkriju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar