Vlasnici bespravnih objekata ostaju bez povlastica?

Vlasnici bespravnih objekata neće moći da računaju na popuste od 99 i 60 odsto niti na smanjeni obim potrebne dokumentacije.

Odluka Ustavnog suda, kojom se iz Zakona o planiranju i izgradnji kao neustavne brišu sve odredbe o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, još nije dostavljena Skupštini Srbije, a time ni Vladi, niti resornom Ministarstvu građevinarstva. Tekst odluke je još na redakciji, a zakonodavcu od 6. decembra teče rok od šest meseci da pripremi i usvoji izmene i dopune zakona. Za to vreme sporne odredbe o legalizaciji biće u primeni.

Iako nadležni još nemaju obrazloženje Ustavnog suda, prema nezvaničnim informacijama odredbe su neustavne zbog predviđenih astronomskih popusta i smanjenog obima dokumentacije. Ustav garantuje jednakost građana, što u procesu legalizacije, onako kako predviđa Zakon o planiranju i izgradnji, znači diskriminaciju svih investitora, koji su gradili po propisima. Nakon objavljivanja odluke US u "Službenom glasniku" za oko šest meseci, vlasnici bespravnih objekata u naknadnom izdavanju građevinske i upotrebne dozvole najverovatnije, dakle, neće moći da računaju na popuste od 99 i 60 odsto niti na smanjeni obim potrebne dokumentacije.

Ali, moći će da upišu vlasništvo nad svojim objektima u katastru nepokretnosti što će omogućiti takozvana katastarska legalizacija po predlogu Ministarstva građevinarstva, o kojem bi uskoro trebalo da se izjasni Vlada Srbije. Oko pitanja zemljišta, međutim, još se lome koplja.

SPORNO

Oko upisa vlasništva nad zemljištem ispod objekta još nije postignuta saglasnost, naravno kada je reč o tuđim parcelama, uključujući i državne. Jedni smatraju da zemljište ispod objekta bespravni graditelji moraju da plate i da to treba da bude uslov za katastarsku legalizaciju. Drugi kažu da treba upisati vlasništvo, a da onda oštećeni u sudskom postupku mogu da traže nadoknadu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar