Vlada usvojila Predlog zakona o ozakonjenju objekata

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak (12. novembra 2015. godine) Predlog zakona o ozakonjenju nelegalno izgrađenih objekata koji bi u parlamentu trebalo da se nađe do kraja naredne sedmice, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović istakavši da zakon predviđa do 100 puta manje takse.

Prema njenim rečima, ceo proces ozakonjenja mogao bi da bude završen u roku od najviše godinu dana.

Reč je, kako je navela, o oko 1,5 miliona objekata, te da se očekuje da će oko 95% njih moći da se legalizuje, dok će ostali biti srušeni.

- Proces ozakonjenja bi se završio najkasnije u narednih godinu dana. To je u javnom interesu - rekla je Mihajlović ističuići da će ovog puta država sprovoditi taj proces, kao i da je njen cilj da se objekti ozakone brzo i jeftino.

Mihajlović je, takođe, rekla da se od ozakonjenja očekuje prihod od oko 10 miliijardi dinara koji će biti uložen u uređenje infrastrukture u loklanim samouprava i gradovima.

Ona je rekla da će vlasnici koji su već podneli u prethodnom periodu zahtev za legalizaciju, a kojih ima oko 700.000, platiti samo taksu koja za stambene objekte do 100 metara kvadratnih iznosi 5.000 dinara, a do 200 kvadrata - 15.000 dinara.

Kako je rekla, oni koji nisu do sada podneli nijedan zahtev oni će morati da dostave samo jedan dokument - izveštaj o izvedenom stanju, koji će raditi licencirani inžinjeri, kao i da plate taksu.

Ona je dodala da neće moći da se ozakone objekti građeni u parkoviama prirode prvog reda, na klizištima i drugim sličnim mestima.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar