Više od 500 novih stanova za izbegle iz Hrvatske i BiH

U beogradskom naselju Ovča završava se izgradnja 235 stanova za izbeglice. Istovremeno ove nedelje otvoreno je novo gradilište za dodatnih 270 stanova u zemunskom naselju Kamendin.

- U Ovči se posao privodi kraju. Očekujemo da tehnički pregled i dobijanje upotrebne dozvole bude završeno vrlo skoro i da počne useljavanje porodica koje su predugo bez svog krova nad glavom - kaže za "Blic nedelje" komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

Gradnja stanova u Ovči počela je septembra prošle godine. Projekat je vredan 9,8 miliona evra i finansiran je sredstvima Fonda Regionalnog stambenog programa koji u Srbiji sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije. Iz istog Fonda finansiraju se stanovi u Kamendinu.

- U Kamendinu se gradi veći broj stanova, 270, u pet lamela. Gradilište je otvoreno ove nedelje, ceo posao bi trebalo da se završi do januara 2019. godine, dakle za nešto više od godinu dana. Gradnja u Ovči je išla pre roka, nisu radili samo u toku ledenih dana prošle zime. Nadamo se da će tako biti i sa objektima u Zemunu, nema razloga da ne bude - kaže Cucić.

On napominje da je, uprkos migrantskoj krizi i ogromnom poslu u 18 prihvatnih i centara za azil širom Srbije, Komesarijatu prioritet da se stambeno zbrinu najugroženije izbegličke porodice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje nemaju rešeno stambeno pitanje.

- Srbija je najveći korisnik Regionalnog stambenog programa (RSP) i nama je prioritet da se novcem koji nam je odobren što pre zbrinu najugroženije porodice. U ovom trenutku odobreno je 104 miliona evra za stambeno zbrinjavanje više od šest hiljada porodica - kaže komesar Cucić.

Kroz RSP izbeglicama se pruža mogućnost da konkurišu za jedno od četiri stambena rešenja. Najpopularnije rešenje među izbeglicama je kupovina seoske kuće sa okućnicom. Deo njih, koji imaju svoj plac, opredeljuju se za izgradnju montažne kuće, a oni koji su započeli kuću najčešće konkurišu za građevinski materijal. Stanove građene u Beogradu izbeglice dobijaju u zakup, sa mogućnošću da ih, posle šest meseci od useljenja, otkupe po povlašćenim cenama, u skladu sa Zakonom o izbeglicama.

Šta je RSP?

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, sa ciljem da se trajno stambeno zbrinu izbegličke porodice u sve četiri zemlje. Najveći donator RSP je Evropska unija, a sprovodi se preko Banke za razvoj Saveta Evrope i uz podršku OEBS-a i UNHCR-a.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar