Veoma slaba prodaja nekretnina u Čačku

Čačak - Čačani se sve ređe odlučuju za kupovinu stanova, iako je cena kvadratnog metra u padu, kažu u agenciji za promet nekretnina Viza.

Prema rečima agenta Vučka Jovićevića, to se odnosi na sve kategorije stambenog prostora i nema razlike u pogledu toga da li su u pitanju novoizgradjeni ili stanovi stari nekoliko godina, odnosno decenija.

"U odnosu na 2008. godinu cena polovnih stanova je niža za 200 do 300 evra po metru kvaratnom, a ukupna prodaja opala je drastično", kazao je Jovićević. Ovakva situacija na tržištu nekretnina, kako dodaje, nije bila ni za vreme ratova, odnosno bombardovanja i sankcija.

Jovićević smatra da je tome veliki doprinos dala teška ekonomska situacija u zemlji, ali i činjenica da je prosečna zarada u Čačku daleko ispod republičkog nivoa.

"To donekle opravdava činjenica da Čačani uglavnom kupuju stanove za gotovinu, a za kredite se opredeljuju isključivo zaposleni u javnim preduzećima i republičkim institucijama", dodao je on.

Prodaja stanova putem kredita je, prema njegovim rečima, u ukupnoj prodaji zastupljena oko 10 odšto.

Kada je u pitanju promet kuća, potražnja je još slabija, napominje Jovićević, a prodaja seoskih domaćinstava najslabija je u istoriji trgovine nepokretnostima. "Cena poljoprivrednog zemljišta i kuća na seoskom području je jako niska, ali na žalost, ni to se ne prodaje", rekao je on.

Ono što je zanimljivo, objašnjava Jovićević, dobra lokacija više nije garancija prodaje.

"Poslednji stan prodat posredstvom naše agencije je bio površine 36 kvadrata u centru grada, kod takozvane Kule, a cena je bila 527 evra po metru kvadratnom, što znači da je koštao 19.000 evra", kaže Jovićević.

Na cenu više ne utiču ni parametri koji su nekada bili najvažniji, poput spratnosti, grejanja, lokacije, već ljudi kupuju stambeni prostor za onoliko novca koliko imaju, zaključio je Jovićević.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar