Veliko interesovanje za socijalne stanove u Kisačkoj, za Naselje nema novca

Zainteresovanost za takozvane „socijalne“ stanove ili stanove solidarnosti u Kisačkoj ulici je velika, a konkurs još uvek nije sproveden jer se čeka zakon.

Izgradnja stanova namenjenih niskodohodovnim i srednjedohodovnim domaćinstvima koja svoje stambeno pitanje ne mogu da reše na tržištu čeka se već godinu i po.

Prvobitno je kašnjenje nastalo zbog greške u konkursnoj dokumentaciji, zbog čega je čitav proces zaustavljen, a javne nabavke produžene. Po otklanjanju ovih grešaka gradnja i dalje nije mogla da počne zbog kašnjenja u izradi projekta zaštite susedne zgrade, koju su radovi mogli da ugroze.

Direktor „Stambene agencije“ grada Ratko Rogan kaže da radovi teku prema utvrđenoj dinamici iz Ugovora I Aneksa Ugovora o gradnji objekta. Inače, pomenuti aneks potpisan je 5. novembra ove godine, a u izmeni ugovora navodi se da je rok za produžetak radova već poznati i najavljivani 24. maj 2016. godine, umesto prvobitno najavljivanog 25. novembra ove godine. Prvobitna vrednost ugovora nije menjana i iznosi 107,5 miliona dinara, a stručni nadzor nad radovima ugovorno je poveren firmi „NS Inženjering“.

Inače, zgrada koja se gradi imaće 35 stanova i 15 garaža, od kojih 13 u podrumu zgrade gde se nalaze i stanarske ostave. Suinvestitor je „Poslovni prostor“, te će u zgradi biti i tri poslovna prostora. Direktor „Stambene agencije“ Ratko Rogan objašnjava da će biti izgrađena tri jednosobna stana od 25 do 33 kvadrata, te 12 dvosobnih stanova od 36 do 47 kvadrata. U planu su tri dvoiposobna stana od 45 do 57 kvadrata, kao i 17 trosobnih stanova od 55 do 83 kvadrata.

- Zainteresovanost za socijalnu gradnju, odnosno za ove stanove, je velika, što potvđuju svakodnevni pozivi građana Stambenoj agenciji. Konkurs nije sproveden jer se čeka novi zakon o Stanovanju i održavanju zgrada koji je trenutno u proceduri javne rasprave i čije se usvajanje očekuje do kraja godine, a koji bliže određuje uslove za konkurisanje – navodi Rogan.

Ništa od socijalnih stanova na Naselju

Treba pomenuti da je u planu bila izgradnja 200 socijalnih stanova u Momčila Tapavice na Novom naselju. Međutim, novca za te stanove nema.

- „Stambena agencija“ je imala u planu da projekat za pomenutu lokaciju izradi u toku ove godine. Zbog nerealizovanja zaključka Komisije za stambene poslove Skupštine grada Novog Sada, kojim se planira izdvajanje i prenos 40 miliona dinara za izgradnju objekta u Kisačkoj 55, sva sredstva smo preusmerili na izgradnju i nismo bili u mogućnosti da sprovedemo javnu nabavku za izradu projektne dokumentacije za lokaciju u Momčila Tapavice – kaže Rogan.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar