VELIKO INTERESOVANJE Stambeni krediti za Srbe koji žele da kupe stan u Grčkoj

Niske cene stanova u Grčkoj i pojednostavljena papirologija za kupovinu nekretnina u toj zemlji, zainteresovali su domaće kupce da postanu vlasnici stana na jugu Evrope. Stoga su i banke počele da odobravaju stambene kredite u te svhe.

Neke grčke banke u Srbiji su nedavno pokrenule takvu ponudu. Finansijski stručnjaci kažu da građane ne treba da plaši to što je reč o grčkoj banci, već što ulaze u poreski sistem sa potpuno nepoznatim pravilima.

Po principu - ko može kod nas, možemo i mi kod njih. U državama sa kojima je Srbija sklopila sporazum o uzjamanosti, naši građani mogu kupiti svoju nekretninu i obrnuto. Od 2011. na toj listi je i Grčka, ali je tek aktuelna kriza u toj zemlji učinila da tamošnje nekretnine postanu primamljive našim građanima.

Poređenja radi, stan iste kvadrature na pravim plažama Soluna koštao bi skoro duplo skuplje nego u najpopularnijim delovima Novog Sada. Na domaćem tržištu nekretnina kažu da cene padaju jer nema potražnje. Pitanje je onda ko iz Srbije sebi može da priušti stan u Grčkoj?

Ana Pavlica Majorov iz solunske agencije za prodaju nekretnina "Roman-realestate" kaže da su to uglavnom Srbi koji žive u inostranstvu ili su stekli određen, ne tako veliki kapital, ušteđevinu, kako bi svoju penziju proveli pokraj mora.

A oni koji nemaju ušteđevinu podižu kredite. Zato je i grčka Alfa banka u Srbiji počela sa odobravanjem stambenih kredita za kupovinu nekretnine u Grčkoj.

- Kredit mogu da podignu sva lica koja su državljani Srbije, koji su kreditno sposobni i koji su zaposleni na neodređeno. Rok za podizanje kredita je od pet do 30 godina - objašnjava Jasna Zrnić iz Alfa banke u Srbiji.

A suma ide i do 300 hiljada evra. Dovoljno da u Grčkoj kupite velelepnu vilu, ali za to morate i porez da platite. Finansijski savetnici upravo na taj deo najviše upozoravaju i dodaju da na takvu investiciju treba gledati kao na alternativnu.

- Građani bi trebalo to da posmatraju kao investiciju na nepoznatom tržištu gde nisu upoznati sa svim propisima i taksama, i prinosima koji bi mogli da ostvare. Banka će svakako zaraditi jer se kupuje nekretnina iz kredita - smatra finansijski savetnik Aleksandar Ivanović.

Iako je reč o banci grčkog porekla, Ivanović kaže da stabilnost kreditiranja nije sporno, već dugoročnost ulaganja koje će biti isplativo tek za 10 godina za kada se prognozira izlazak Grčke iz krize. Sa time se međutim ne slažu u agenciji za prodaju nekretnina gde kažu da bez bzira na ekonomska i politička dešavanja, nekretnina uvek ostaje vaša.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar