Velika potražnja za stanovima za izdavanje u Novom Sadu

Velika dostupnost interneta olakšala je pronalazak soba, apartmana i stanova po povoljnim cenama svuda u svetu, pa tako i u našem gradu.

Tokom leta, a u susret jeseni, najveća je potražnja stanova na duži period. Osim centra, najtraženiji delovi grada su Bulevar oslobođenja, Grbavica i Liman 1 i 2. Cene se razlikuju u odnosu na to, pa su tako najskuplji stanovi upravo na pomenutim lokacijama, a najpovoljniji i takođe traženi, od 100 evra pa naviše, na Novom naselju i na Detelinari. Osim dela grada u kojem je stan, veoma bitnu ulogu igra opremljenost prostora.

Sugrađani najčešće traže jednoiposobne i dvosobne stanove, a potom garsonjere i dvoiposobne. Studenti su u potrazi već početkom avgusta, i uglavnom žele stan na Grbavici, Limanima, u centru ili okolini Sajma, zbog Medicinskog fakulteta.

Kada porodice traže prostor za svoj dom, iznajmljuju uglavnom nenameštene stanove jer imaju svoj nameštaj, a bitan im je parking i lift, ukoliko je u pitanju veća spratnost. Za razliku od većih porodica, mladim parovima najbitnija je opremljenost stana i da je nameštaj što bolji i noviji.

Klijenti imaju različite uslove, ali najčešće traže da je stan lep, nov, s novim nameštajem, a parking je često odlučujući uslov. Problemi s kojima se susreću zakupci nisu retki, a jedan od najvećih je nedozvoljavanje držanja kućnog ljubimca u stanu. Kako kažu iz agencija za izdavanje stanova, vrlo malo stanodavaca pristaje na kućne ljubimce, te sugrađanima nije nimalo lako pronaći takav stan, pogotovo ukoliko imaju psa većeg rasta.

Generalni menadžer Agencije za nekretnine „Real House“ Vladimir Rafajlović preporučuje zakupcima da ne gledaju samo cenu kao ključni parametar pre odabira svog budućeg mesta za život.

– Često se dešava da zarad deset ili 20 evra manju cenu izaberu lošiji stan, a treba obratiti pažnju na opremljenost prostora, iznos komunalnih računa i na komšiluk u zgradi – kaže on.

Novi Sad privlači strance

Agentkinja iz „Venis nekretnina“ Gordana Pilipović kaže da je otvaranje dve fabrike „Lir“ i „Aptiv“ (bivši „Delfaj“), privuklo mnogo radnika koji nisu iz Novog Sada, pa zbog posla iznajmljuju stanove u našem gradu.

– Osim radnika fabrika, mnogo IT stručnjaka i mladih programera se doselilo, koji su dobre platežne moći, pa tako iznajmljuju skuplje i luksuznije stanove – podvlači ona.

Novi Sad postao je dom za ne mali broj stranaca, što zaposlenih, tako i studenata koji odlučuju da se školuju ovde. Najviše je stranih studenata medicine koji predavanja slušaju na engleskom jeziku. Oni dolaze uglavnom iz Hrvatske, Slovačke i Grčke, a u boljoj su finansijskoj situaciji nego domaći studenti, pa se tako odlučuju za skuplje stanove.

Rafajlović tvrdi da je važno to da i zakupci i stanodavci obrate pažnju na to čije usluge koriste, odnosno da je agencija licencirana.

– Bitno je da obavezno zaključuju ugovore o zakupu. Naša agencija za svaki stan koji dobije u ponudu proverava ko je vlasnik da se ne bi desilo da ga izdaje onaj u čijem vlasništvu nije. Izdavanje stana preko agencije uvek se ispostavilo kao sigurnije upravo zbog toga što zakupac plaća proviziju agenciji, koja mu potpisanim ugovorom garantuje da se radi o ozbiljnoj kategoriji zakupca i stanodavca.
Kratkoročni najam još uvek u povoju

Direktorka „Budućnost nekretnina“ Eleonora Vasović kaže da kratkoročno izdavanje stanova ili apartmana u Novom Sadu ne podrazumeva najam na dan, već na sedmicu, mesec ili više dana, jer to kod nas nije unosno koliko u svetu.

– Danas postoje sajtovi putem kojih vlasnici stanova sami oglašavaju svoje nekretnine, tako da su u direktnom kontaktu sa zakupcima, a u zavisnosti od toga šta je u ponudi, cene se kreću od deset evra, pa naviše – kazala je Vasovićeva, dodajući da se za kratkoročno iznajmljivanje odlučuju uglavnom turisti, kojih je više u Beogradu, a Novi Sad im je uglavnom jednodnevni izlet.

Iz razgovora s predstavnicima agencija za nekretnine zaključujemo da je kratkoročno izdavanje stanova, posebna oblast, kojom se uglavnom bave vlasnici nekretnina sami jer je to još uvek u povoju u našem gradu. Za takvu ponudu potrebno je izdvojiti između dvadesetak i šezdesetak evra po danu. Izdavanjem soba takođe se bave sami vlasnici nekretnina, jer je, kako kažu iz agencija, veoma naporno i zahteva svakodnevno angažovanje i provere.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar