Veći porez za one koji neće da legalizuju stan

Svi koji do sada nisu legalizovali stanove, kuće, vikendice ili bilo koju nekretninu koju poseduju, od oktobra će biti pravi trenutak da to učine, jer je to, kako poručuju donosioci odluka u ovoj oblasti, poslednja šansa, ali i dosta povoljnija. Čim bude usvojen Zakon o ozakonjenju objekata, a Nacrt je već u javnoj raspravi, legalizacija će biti oko 240 puta jeftinija, a biće potrebno svega nekoliko dokumenata.

Halo oglasi nekretnine vam prenose šta vas čeka ako ne legalizujete svoj objekat kad zakon bude usvojen, a to će, kako je planirano, biti do kraja oktobra.

Do sada je bilo lagodno, a sada već postaje ozbiljno za vlasnike nelegalizovanih objekata, a takvih ima mnogo budući da je svaki treći objekat u Srbiji nelegalizovan.

Ako hoćemo da budemo malo precizniji, rekli bi da u Srbiji ima oko milion i po takvih objekata, dok bi najprecizniji podatak bio da ih je 1.476.433.

Tri puta manje papira i 250 puta niži troškovi!
Budući da je ovo još jedan u nizu pokušaja da se ozakone nelegalni objekti, jer su ranije postavljeni rokovi za legalizaciju produžavani, ministarka građevinarstva , saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je nedavno da novog zakona niti produžetaka više neće biti.

Od kad na snagu stupi ovaj novi propis, možete da računate na to da je broj dokumenata koje je potrebno prineti da bi se legalizovao objekat daleko manji, a manji su i troškovi postupka.

Primera radi, ako imate kuću od 100 kvadrata koju niste legalizovali, i to u Beogradu, računajte da će vam za uvođenje te kuće u legalne tokove biti potrebno oko 100 evra.

Prema nekim računicama, troškovi su, po novom, neverovatnih 250 puta niži.

Tako je, primera radi, za legalizaciju pomenute kuće u Beogradu do skoro bilo potrebno odvojiti gotovo tri miliona dinara, a kad se usvoji novi zakon, biće potrebno oko 12.000 dinara.

Takođe, na primeru istog objekta, bilo je potrebno šest dokumenata, a po usvajanju novog zakona biće potrebno samo dva - Izveštaj o zatečenom stanju i dokaz o pravu svojine na objektu. Recimo, za novoizgrađenu zgradu, dokaz će biti i vlasništvo nad zemljištem. S druge strane, ako je reč o rekonstrukciji stana ili nadziđivanju, potrebno je dokazati svojinu nad objektom.

Kada je reč o taksi koju će prilikom legalizacije vlasnici objekata morati da plate lokalnoj samoupravi, ona je 3.000 dinara za kuće do 100 kvadrata, 10.000 dinara za one do 200 kvadrata, i 20.000 dinara za vlasnike kuća do 300 kvadrata.

Ko ne legalizuje i nije za rušenje platiće veći porez

U Srbiji su slučajevi različiti. Neki žive u kući koja nije legalizovana i tu pretnja rušenjem i ima smisla. Međutim, za one koji žive u nelegalizovanom stanu, ali u zgradi koja je legalizovana priča nije ista.

Problem je što država neće rušiti zgradu u kojoj postoje legalizovani stanovi, iako ima u istoj zgradi i onih koji to nisu, već je plan da onima koji nisu legalizovali naplati veći porez na imovinu.

"Ako neki stanar ne želi da ozakoni stan, postoji nekoliko mogućnosti, a jedna na koju ćemo sigurno ići jeste povećanje poreza na imovinu", rekla je nedavno ministarka Mihajlović kad je počela javna rasprava o Nacrtu zakona o ozakonjenju objekata.

Ako cela zgrada nije legalna, poručila je ona, redosled će biti takav da će prvo zgrada morati da se legalizuje. Taj postupak može da pokrene samo jedan stanar – to je dovoljno.

Zakon će obuhvatiti oko 1,47 miliona nelegalnih objekata, od čega je oko polovina, tačnije 771.000 objekata već u postupku legalizacije, a novim procedurama rešenje o ozakonjenju će se izdavati za najmanje 23 dana, a najviše 143 dana.

Koji objekti neće moći da budu legalizovani?rušenja nelegalizovanih objekata
Ni po usvajanju novog zakona koji bi trebalo da uvede red u ovu oblast, neki objekti neće moći da budu legalizovani. Reč je o, pre svega, objektima koji su građeni na klizištima, javnim površinama, zaštićenim zonama i mestima kao što su nacionalni parkovi. Tu neće biti druge, nego da ti objekti budu srušeni.

Opštine su već dobile instrukcije iz vlade da pojačaju inspekcijski nadzor u narednom periodu, kako bi locirale takve objekte. Opštine su te koje će dostavljati programe rušenja nelegalizovanih objekata.

Legalizacija u ciframa i po usvajanju novog zakona
- 1,47 miliona nelegalnih objekata ima u Srbiji
- 771.000 objekata je već u postupku legalizacije
- 23 dana najmanje će trajati izdavanje rešenja o ozakonjenju, a najviše 143 dana
- 100 evra će koštati legalizacija za kuću od 100 kvadrata u Beogradu
- 2 dokumenta biće potrebna za legalizaciju
- Od 3.000 do 20.000 dinara iznosiće taksa lokalnoj samoupravi za legalizaciju kuće od 100 do 300 kvadrata
- Ko ne legalizuje stan, plaćaće veći porez na imovinu

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar