VAŽNO JE DA ZNATE: Bez depozita ne izdajte stan!

Kako biste se zaštitili od prevarantskih podstanara, obavezno sklopite ugovor, koji je validan čak i ako je neoveren, a jedan ključ zadržite kod sebe.

Slučaj Dragana i Jelene Nikolić iz Beograda, koji su podneli krivičnu prijavu protiv podstanarke Svetlane Perović Sekulić zato što neće da se iseli iz njihovog stana i pritom im ne daje novac za kiriju i komunalije, upozorio je sve stanodavce da budu obazriviji prilikom izbora ljudi kojima će izdati nekretninu.

Nikolićima podstanarka duguje 11.500 evra, a oni joj ne mogu ništa. Međutim, Katarina Lazarević, vlasnica agencije za nekretnine, kaže da do ovakvog problema ne bi došlo da su stanodavci bili pažljiviji.

Obilazak stana

- Kako je uopšte došlo do tako velikog duga? Ako svakog meseca stanodavac dolazi po račune i kiriju, ovako nešto ne bi moglo da se dogodi. Podstanar bi mogao jedan mesec da izbegne da plati, drugog bi već dobio otkaz - kaže Lazarevićeva.

Ona objašnjava da stanodavac prilikom izdavanja nekretnine obavezno mora da sklopi ugovor, koji čak, prema zakonu, ne mora da bude overen.

Mnogo rupa

- Tako će se precizirati svi detalji. Stanodavac obavezno treba jedan ključ da zadrži za sebe i da ugovorom obezbedi mesečni obilazak stana i preuzimanje plaćenih računa za komunalije. Pored kirije, treba da se uzme i depozit kao garancija da će stan biti ostavljen u stanju u kom je preuzet. Treba popisati i sve aparate u stanu - kaže ona.

Izdavanje stanova je definisano Zakonom o stanovanju, ali stanodavci godinama insistiraju da se donese poseban zakon o davanju stanova u zakup. Kako tvrde, aktuelni zakon ima dosta rupa, na štetu stanodavaca.

S druge strane, advokat Mirko Mirković iz udruženja podstanara Velegrad kaže da su podstanari neuporedivo više ugroženi od stanodavaca.
- Stanodavci često neće da prijave podstanare na adresi, odbijaju da zaključe ugovor i ne daju im zakonski rok za iseljenje od 90 dana nego ih odmah iseljavaju - kaže on.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar