Važan prvi utisak

Dešava se da kupac kad ugleda zapušten ulaz ne želi da pogleda stan koji bi mu, možda, potpuno odgovarao.

Oni koji prodaju nekretnine često su u zabludi kad smatraju da kupac obraća pažnju samo na prostor za koji je zainteresovan. Naprotiv. Dešava se da kupac ukoliko vidi zapušten i prljav ulaz odustaje od stana iako mu, možda, u potpunosti odgovara. Zajedničke prostorije (hodnik, stepenište, vešernica i tavan), koje se ne održavaju kako bi trebalo, mnogo govore i o stanarima zgrade. Neokrečen, prljav ulaz često šalje poruku kupcu da će sa potencijalnim komšijama teško uspeti da se dogovori o održavanju zgrade. Na nemarnost stanara koja možda ne može da utiče na vrednost njihovih nekretnina, ali može da bude ozbiljan razlog za odustajanje od kupovine, upozoravaju i u agencijama za promet nekretnina.

­ Cene kvadrata i dalje divljaju i dostižu neverovatne cifre, ali se dešava da baš na najtraženijim lokacijama, pa i u prestižnoj Knez-Mihailovoj ulici ima ulaza koji podsećaju na one najzapuštenije južnoameričke! Oronuli, prljavi i ulazi u kojima se oseća neprijatan miris predstavljaju ruglo ne samo zgrada u kojima se nalaze, već i grada. Nažalost, čak i u objektima koji imaju obezbeđenje 24 sata dnevno, dešava se da hodnici deluju sumorno. Stanari su dužni da vode računa o zajedničkim prostorijama. Ružnu sliku o stanarima predstavljaju i sandučići za poštu koje svako kači gde mu odgovara, a neretko i farba u boju koja mu se najviše sviđa. Ne treba mnogo novca da stolar uradi iste sandučiće za sve. Ne mogu da verujem da ima ljudi koji su spremni da plate od 3.000 do 4.000 evra za kvadratni metar stana koji im odgovara, a ne žele da odvoje 100 evra za krečenje hodnika i održavanje lifta. Vrednost stana nekad zavisi i od njegove ispravnosti. Neretko, liftovi su išarani, sa slomljenim ogledalima, bez sijalica i dugmadi, što znači da nisu ni bezbedni. Iskustva pokazuju da su u soliterima znatno uredniji i savesniji stanari od onih u manjim zgradama ­ ističe Katarina Lazarević, suvlasnica agencije Alka.

Da ima potencijalnih kupaca kojima je pogled na zapušen ulaz dovoljan razlog da odustanu od razgledanja stana potvrđuju i u agenciji Sigma:

­ Jednostavno, ne žele da uđu i pogledaju stan koji je možda kvalitetan i funkcionalan! Stanari bi trebalo da izbace dotrajale stvari iz hodnika, da ih očiste i dovedu u red. Svima bi bilo prijatnije. Čak ni krečenje nije velika investicija. Zgrade u kojima se vlasnici stanova često menjaju znatno su prljavije i zapuštenije od onih gde je sastav stanara godinama isti. Uostalom, ako se komšije dobro organizuju, to mogu da urade i sami. Prljav ulaz i neokrečen hodnik odbijaju kupce. Prodavci toga često nisu ni svesni. Oni, naravno, neće spustiti cene nekretnina, ali će teže naći kupca ­ smatra Vladimir Mihajlović, suvlasnik i menadžer.

Već na prilazu zgradi u kojoj se nalazi prostor za koji je zainteresovan, kupac stvara određenu sliku koja može presudno da utiče na izbor, kako piše Politika.

­ Loš ulaz može i do deset odsto da umanji vrednost nekretnine. Zato je bitna edukacija i prodavca i kupca. Vlasnicima stanova ili poslovnog prostora koji žele da ih prodaju uvek preporučujemo da obrate pažnju na čistoću i osvetljenje. To može da privuče ili odbije potencijalnog kupca. Posebno kada biraju poslovni prostor. U tom slučaju je još važnije kakav je prilaz, da li je sve čisto i uređeno. Zbog poslovnih partnera koji tu treba da dolaze nije svejedno kako izgleda okolina. Imamo savete i za kupce. Smatramo da je bolje da prve utiske u vezi sa ulazom, stepeništem, hodnikom i liftom ne komentarišu. Tek kad dobro pogledaju stan ili poslovni prostor i ukoliko su ozbiljnije zainteresovani za kupovinu, treba da sednemo i da zajednički sagledamo sve prednosti i mane nekretnina. I sa prodavcima i sa kupcima otvoreno razgovaramo o svemu. To je najbolji način za sticanje poverenja ­ kaže Tomislav Sekulić, vlasnik agencije Evropa ekskluziv.

Ima i onih koji misle da izgled zajedničkih prostorija nema bitnog uticaja na izbor i cenu stana.

­ Ako se kupcu dopada stan, neće obraćati veliku pažnju na izgled ulaza. Naravno, bilo bi bolje da je „umiven“, ali i ako nije kupac se neće pokolebati ako je našao ono što mu odgovara. Vlasnik sigurno neće da spusti cenu zbog prljavih zajedničkih prostorija ­ smatra Nikola Uzelac, vlasnik, agencije Gigant.

Ipak, stanari treba da imaju na umu da bolje uređena zgrada ne zahteva velika ulaganja, a donosi višestruku korist. Povećava vrednost nekretnina i govori o kulturi stanovanja.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar