Valjevo: Prvi u Srbiji grade kuće za postradale

Valjevo će biti prvi grad u Srbiji u kojem će se graditi novi domovi za nastradale u nezapamćenim poplavama i klizištima. Novih 16 tipskih kuća dobiće 42 meštanina sela Rebelj, čiji su domovi uništeni ili oštećeni do nemogućnosti življenja u velikom klizištu na Medvedniku.

Pirgići, Markovići, Pešići, Pantelići i Aleksići, svi iz zaseoka Pirgići u Rebelju, za nekoliko časova ostali su bez svega što su generacije njihovih predaka stvarale. Klizište na ogromnoj površini, koje su pokrenule bujice u tom planinskom selu, progutalo je, polomilo ili ozbiljno ugrozilo njihova domaćinstva, pa je 16 porodica sa desetoro mališana raseljeno kod rodbine, prijatelja, komšija...

Gradskim vlastima donatori su već obezbedili materijal za dve kuće.

- To će biti uređen i ušoren zaselak. U pitanju su tipske kuće projektnog biroa „Krsmanović“, rađene i posle zemljotresa koji je pogodio Kolubarski okrug 1999. godine, od 35, 62 i 87 kvadrata u zavisnosti od broja članova domaćinstva. Mnogo ljudi želi da pomogne, među njima ima i poznatih Valjevaca. Samo jedan od njih je već obezbedio 10.000 blokova – kaže direktor „Direkcije za izgradnju“ Dragan Jeremić.

Mnogo veći problem j komplikovana i spora procedura za izgradnju, od donošenja odluke, preko raspisivanja tendera do rešavanja žalbi. Jeremić smatra da postoji način da se ona ubrza.

- Postoji mogućnost da uradimo projekte i obezbedimo dozvole, a meštanima preusmerimo donacije nakon čega bi oni angažovali izvođače radova – kaže direktor „Direkcije“.

Nove kuće u etno-stilu

- Naš predlog je da naselje bude izgrađeno u etno-stilu, čime bi se stvorili uslov za razvoj seoskog turizma. Rebelj je oduvek privlačio pažnju ljubitelja prirode zbog blizine manastira Pustinja i čistih potoka sa obronaka Medvednika – smatra predsednik „Udruženja domaćina“ Dragić Tomić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar