Valjevo: Poskupeo kvadrat stanogradnje

Za skoro 100 evra u odnosu na prošlo leto poskupeo je kvadrat u novo i starogradnji u Valjevu. Uzrok, međutim, nije povećanje kupovne moći Valjevaca, već nedostatak nekretnina na tržištu.

Lane u ovo doba, cena kvadrata novih stanova u Valjevu kretala se, zavisno od lokacije, od 800 do 870 evra, a promet nekretnina bio je u padu za oko 10 odsto. Godinu dana kasnije, kvadrat novih stanova kreće se od 900 do 960 evra, a za njima je povećana i tražnja. Skuplji su i stari stanovi, pa dok su se prošle godine dvosobni stanovi u najvećem stambenom Naselju Oslobodilaca Valjeva, kvadrature od 64 do 66 kvadrata, mogli prodati za maksimalno 32.000, njihova cena sada ide do 36.000 evra.

Jagma, ali u isto vreme i deficit, je za jednosobnim stanovima, kojih praktično ima samo u starogradnji, jer zbog propisa da svaki stan mora da ima svoje parking mesto, investitori novogradnje zbog manjka prostora zidaju zgrade bez jednosobnih stanova. Upravo kod tih najmanjih stanova, skok cene je najizraženiji – od oko 500 evra prošle, do 625 evra za kvadrat ove godine.

Kako kažu u agencijama za promet nekretnina, do poskupljenja kvadrata nije došlo zbog veće kupovne moći, već zbog deficit stanova na tržištu. Uz to, napominju, na to utiče i činjenica da su kamatne stope stambenih kredita sada znatno povoljnije.

Na pet novih gradilišta stambenih zgrada u Valjevu, što u užem, što u širem centru grada, kako saznajemo, svi stanovi su prodati unapred, a sami investitori kažu da je kupovina na taj način, kada se nekretnina plaća avansno, jeftinija od 30 do 50 evra po kvadratu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar