Uveli kalorimetre, račun 20.000 RSD

Negotin -- Umesto da im grejanje po utrošku donese uštedu, građane Negotina koji su ugradili kalorimetre sačekali su šokantno visoki računi, za 40 odsto veći od lanjskih.

Nekima stižu računi sa sumom koja čak prelazi 20.000 dinara za prosečne dvosobne stanove. Veće račune dobili su i oni koji nemaju ugrađene delitelje toplote.

U Negotinu je na daljinski sistem grejanja priključeno oko 1.600 stanova, pa građani uveliko negoduju zbog novog načina obračuna, tvrdeći da je donet uz brojne propuste.

"Izdali su nam uvećane račune za oktobar, a sezona im je počela 22. oktobra. Odbornici SO Negotin naložili su JKP “Badnjevo” da ih povuče, što oni nisu učinili. U novembru mi je račun za stan od 72,5 kvadrata iznosio više od 19.600, u decembru 22.000, a prošlogodišnji za isti period 7.800, s tim što se grejanje plaćalo u 12 rata, a sada u šest, a na to nas nisu upozorili", kaže penzionerka Dragica Dobrić, koja nije ugradila delitelje.

"Tokom letnjih meseci plaćaću i fiksnu cenu od nekih 1.850 dinara. Pisali smo peticiju, obraćali se svim nadležnim institucijama od ministarstva energetike, trgovine, građevinarstva preko Centra za zaštitu potrošača, sastali se i sa predsednikom Opštine Negotin i sve bez rezultata", navodi ona.

Situacija nije bolja ni u ostalim delovima grada gde se računi razlikuju od slučaja do slučaja. U naselju Timogradnja isti stanovi u dvema zgradama, građenim u isto vreme, od 77 kvadrata imaju račune od 8.065, odnosno 10.437 dinara. Ljudi zatvaraju termoventile koje su po ceni od oko 54 evra po radijatoru ugrađivali i da se greju na struju, ili na drva!?

"Kao korisnici KFW donacije od 400.000 evra uz pomoć koje je, između ostalog, zamenjen kotao u toplani “Veljko Vlahović”, deo toplovoda u naselju Borska, ugrađeni delitelji toplote u podstanicama, bili smo u obavezi da naplatu po utrošku započnemo još u prošloj sezoni. Po novom tarifnom sistemu površina stana više nije jedini kriterijum, već i izolacija zgrade, položaj stana i ostalo. Zbog toga neki korisnici imaju jeftinije grejanje", kaže Golub Rajić, direktor JKP “Badnjevo”.

Kako navodi, građanima je omogućeno da svoja zaduženja plaćaju u produženom roku od 45 dana i da se neće bežati ni od reprograma dugova.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar