Ušteda po stanu i do 15.000 evra

U Srbiji, prema procenama stručnjaka, nedostaje oko 30.000 stanova, a tu okolnost za sada najbolje koriste investitori ostvarujući odličnu zaradu. Jedan od načina da se smanje troškovi gradnje jeste takozvano projektno finansiranje zahvaljujući kome su moguće uštede i do 15.000 evra po stanu.
U sadašnjim uslovima, četvorospratnica od oko 1.250 kvadrata, koja ima 24 stana i dva poslovna prostora u prizemlju, donosi za kratko vreme veliku zaradu, kako piše Blic.Prodajna cena kvadrata, sasvim prosečna za širi centar Beograda, iznosi 1.600 evra. Ukupan posao obrće dva miliona evra, pa računica kaže da investitoru - graditelju ostaje čistih 200.000 evra. Kada se tome dodaju garaže koje se prodaju po 50 odsto od vrednosti kvadrata, jasno je koliko je sve isplativo. Slično je i u drugim većim gradovima Srbije, mada je gradnja u Beogradu i Novom Sadu najisplativija.

Profit sto odsto
- Procenjuje se da u ekskluzivnom delu grada, poznatom kao Dedinje, na jedan uloženi dinar u gradnju stanova, profit iznosi isto toliko - ocenio je Branko Nešić iz Udruženja građevinara Komore Beograda.
Sve što treba da plati državi, investitor-graditelj stanova prebacuje na teret kupca kroz cenu. Od istih tih kupaca dobija i novac unapred, a ekstra zarađuje, pored golog betona koji se prodaje kao garaža, i na terasama koje se naplaćuju kao da je u pitanju soba, kaže sagovornik „Blica” i dobar poznavalac tržišta nekretnina.
Prema rečima Milentija Nikolića, vlasnika građevinske firme „Caričin grad”, trenutno kod nas mnogo više grade „novokomponovani biznismeni”, a ne građevinske firme, i to je i jedan od razloga zašto su cene nekretnina toliko visoke.
- Kod nas niko neće da gradi ako ne zaradi duplo. Na uloženih 1.000 evra svi očekuju da zarade još toliko. U inostranstvu je ekonomska logika potpuno drugačija. Strani investitori su zadovoljni kad zarade trećinu, znači na uloženih 1.000, on dobije još 300 evra - priča Nikolić.
Gradnja stanova koju finansiraju banke trebalo bi da bude jeftinija. Jedna od mogućnosti za niže cene jeste i primena koncepta pod nazivom „projektno finansiranje”.
To znači da se novac daje preduzeću koje je osnovano radi realizacije jednog, tačno određenog projekta. Sagledava se rentabilnost gradnje, što očigledno nije sporno. Sve više banaka ulazi u taj posao.

Brža gradnja
Jedan od najznačajnijih projekata u Srbiji koji se realizuje na principu „projektnog finansiranja” jeste izgradnja Univerzitetskog naselja u Beogradu za potrebe Univerzijade. Objekti će nakon završetka ove sportske manifestacije biti namenjeni tržištu za dalju prodaju. Već sada je izvesno da će blizu 1.800 stanova imati nižu cenu kvadrata za oko 20 odsto. Da li je ovaj vid finansiranja gradnje zaista način da se ponudi kvadrat stana po povoljnoj ceni? Jedan od retkih graditelja koji se već oprobao u „projektnom finansiranju”, ima pozitivan odgovor.
- Priliv sredstava je siguran i pravovremen jer banka pušta novac prema završenim situacijama, prema urađenim delovima objekta. Cena takvog novca unapred je poznata, nema kašnjenja u gradnji zbog nedovoljno sredstava, materijal se plaća fiksno i bez poskupljenja. Gradi se brzo, a građevinska operativa svoju zaradu dobija na vreme, tako da je isključen i svaki zastoj u radu. Sve zajedno donosi nižu konačnu cenu za oko 10 pa i više procenata, što uopšte nije zanemarljivo. Na oko 60 kvadrata stana, moguća je ušteda za krajnjeg kupca od 10.000 do 15.000 evra - kaže sagovornik „Blica”, koji zbog velike sive zone radije ne bi da mu se pominje ime.
Većina banaka već praktikuje „projektno finansiranje” i procedura da se tako nešto realizuje nije previše komplikovana.

Postojeća struktura cene gradnje zgrade
Vrsta troška procenat iznos
Plac za gradnju 24% 480.000 evra
Dokumentacija 3% 60.000 evra
Doprinos za zemljište 11% 220.000 evra
Komunalni priključci 3,5% 70.000 evra
Porez na apsolutna prava 2,5% 50.000 evra
Nadzor, prijem, upotreba 2% 40.000 evra
Gradnja 44% 880.000 evra
UKUPNO 90% 1.800.000 evra
ZARADA 10% 200.000 evra

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar