Uskoro useljenja u selima kod Bajine Bašte

Tri meseca nakon što su im klizišta uništila kuće, žitelji više sela kod Bajine Bašte će se do kraja sledeće nedelje prvi useliti u nove domove. U Bajinoj Bašti je 30 kuća na spisku za izgradnju, a 105 za sanaciju.

Četvoročlanoj porodici Nikole Perišića iz Gvozdca novi dom gradi se u susednoj Višesavi, zbog procene geologa da nijedan pedalj njegovih hektar i po imanja u Gvozdcu nije bezbedan za izgradnju kuće.

"Dve komisije su bile koje su utvrdili da zemlja nije bezbedna, uručili su mi rešenje o zabrani stanovanja... Morao sam ovde", kaže Nikola Perišić i dodaje da je zadovoljan.

Zoran Stević iz "Ivainvesta" u Ivanjici kaže da njegova firma daje rok od 35 dana za izgradnju.

"Mi smo prva ekipa koja dolazi, istovara i radi montažu i krov. Druga ekipa su moleri, treća radi zanatske radove. Znači, firma naša daje 35 dana rok za izgradnju, do ključa", precizirao je Stević.

Porodica Radisava Stefanovića, koja će se prva useliti u novi dom, već tri meseca je na različitim stranama, kod rodbine.

"Za 15 radnih dana je urađeno. Za par dana očekjujem da ćemo opet biti zajedno, sa porodicom, da ćemo se okupiti", kaže Stefanović.

Iz Fondacije "Dragica Nikolić" u Bajinoj Bašti se gradi sedam kuća, četiri montažne i tri od zidanog materijala, a Fondacija pod nazivom "Pazova za najugroženije" finansira izgradnju 10 kuća.

"Mi očekujemo da ćemo svakako ovaj posao završiti pre zime, znači, najkasnije do 1. novembra. Za preostale kuće koje nisu predmet izgradnje fondacija, te kuće će se raditi od strane države, znači preko Kancelarije za obnovu zemlje", rekao je Miroslav Lukić, zamenik predsednika opštine Bajina Bašta.

Do sada je urađeno 17 rešenja, a opštinska uprava radi i vikendom kako bi svih 135 rešenja bili gotovi do kraja nedelje, eventualno i nova, jer su komisije, zbog čestih nepogoda, i dalje na terenu.

Kiše prošle nedelje najveću štetu su iznova nanele putnoj infrastrukturi. Najveći deo je opet saniran i osposobljen za komunikaciju, osim pontonskih mostova na Rogačici i vodovoda u Kostojevićima.

U ovom selu voda nije za piće. Za meštane su obezbeđene cisterne i flaširana voda, a sve se čini da vodovod bude osposobljen do početka školske godine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar