Uskoro rušenje ruiniranih objekata u Novom Sadu

Deo objekata u tzv. „Kineskoj četvrti“ biće srušen u narednih nekoliko meseci. Ovaj posao će biti urađen pod nadzorom gradske vlasti, a planirano je da se ukupno poruši 16 objekata u nekadašnjem postrojenju „Petar Drapšin", koji je sada poznat kao „Kineska četvrt“.

Kako 021.rs saznaje, Uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove je raspisala nabavku za izbor firme koja će obaviti rušenja. Na spisku objekata koji će biti uklonjeni su pretežno zgrade kojie se nalaze bliže keju kada se gleda sa Bulevara despota Stefana, a mnoge od njih su stradale u požarima ili oštećene zubom vremena.

Ova rušenja su bila očekivana jer je nakon održanih javnih rasprava pre nekoliko meseci Skupština grada usvojila urbanistički plan koji dozvoljava rušenje i rekonstrukciju, pošto je skinuta zaštita ovog prostora kao kulturno-istorijskog kompleksa.

Na mestu objekata koji će se rušiti, ali i onih koji će takođe u doglednoj budućnosti doživeti sličnu sudbinu, u „Kineskoj četvrti“ će nići novi objekti, pretežno male zgrade sa do dva sprata koje treba da služe za potrebe kulture, ugostiteljstva i slično.

Da će gradnja novih objekata i rušenje starih uslediti i posle rušenja ovih 16 objekata govori drugi tender Uprave za imovinu koji je upravo raspisan i u kojem se traži izrada projekta „Kulturne stanice“ koja će se nalaziti u „Kineskoj četvrti“. U ovom tenderu, traži se projektovanje jednospratnog objekta koji će služiti kao „Kulturna stanica 3“ i „Omladinski centar“.

Navodi se da je to trenutno prizemni objekat i da je potrebno nadzidati ga. Međutim, ukoliko se prilikom ispitivanja utvrdi da postojeći prizemni objekat nije stabilan, moraće da se uradi „totalna rekonstrukcija", odnosno da se on sruši i sagradi novi jednospratni objekat površine 732 kvadrata.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar