Uskoro lizingom do stana

Kupovina nekretnina na liznig trebalo bi da bude moguća ove godine kada se usvoje izmene Zakona o finansijsom lizingu koje su već prosleđene Skupštini Srbije.

Kao i kod lizinga automobila građani će moći da koriste stan, plaćaće mesečne rate ali će vlasnici stana postati tek kada isplate ceo iznos kuporodajne vrednosti.

Vladan Manić, savetnik ministarke finansija Diane Dragutinović, kaže da je prednost kupovine stana na lizing što građanima neće trebati hipoteka ili neko drugo obezbeđenje da bi kupili stan.

"Kod stambenih kredita je stvar drugačija, jer postajete vlasnik nekretnine. Prednost lizinga je pre svega u tome što je pravni rizik na lizing kompaniji, a ne na građanima, dakle korisnik lizinga ne mora da razmišlja da li je nepokretnost pravno čista, niti da pregleda različitu dokumentaciju i razmišlja o tome da li je stan eventualno prodat više puta", objašnjava Manić.

Prema njegovim rečima i porez na imovinu platiće lizing kompanija.

"Ako korisnik lizinga na kraju otplate ne želi da otkupi tu nekretninu, to ne mora, ali može ako to želi. Ako prekine ugovor u toku otplate, on više neće imati nikakve obaveze prema lizing društvu. Zatim, lizing kompanija ne sme da traži učešće ili bilo kakav depozit prilikom sklapanja ugovora. Ipak, ako korisnik to želi da uradi, onda lizing kompanija to mora da prihvati. Time će u startu biti znatno smanjeni troškovi koje svaki korisnik kredita ima", navodi savetnik ministarke finansija.

Manić pojašnjava da su u slučaju stečaja ili likvidacije lizing društva građani potpuno zaštićeni.

"Zakonom je zabranjeno da lizing društva stavljaju hipoteku na nekretnine koje su predmet lizinga, pa se ne može dogoditi da ostanete bez stana zato što lizing kompanija nije servisirala svoje obaveze. U slučaju da se nad lizing kompanijom pokrene postupak stečaja ili likvidacije, sve nekretnine koje su pod lizing ugovorima izuzimaju se iz stečajne mase, a korisnici nastavljaju da otplaćuju svoje obaveze kao da se ništa nije desilo", kaže Manić.

Za uvođenje finansijskog lizinga za nekretnine borila se i građevinska industrija i lizing kuće. Međutim, uz najavljene izmene zakona, neophodno je promeniti još neke stavke kako bi ovaj način finansiranja postao prihvatljiviji za buduće korisnike.

Naime, u Asocijaciji lizing kompanija Srbije ističu da su potrebne još neke korekcije, prvenstveno one u vezi sa poreskim tretmanom.

Zahteva se da lizing naknada bude oslobođena PDV-a, kao što je to slučaj kod bankarskog kredita. Zatim, regulisanje pitanja poreza na prenos apsolutnih prava, kako bi se izbeglo dvostruko oporezivanje. Takođe je potrebno definisati pitanje plaćanja poreza na imovinu tokom trajanja ugovora o lizingu, kao i problem plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta i komunalnih usluga.

"Uslovi za finansijski lizing su mnogo blaži nego kod hipotekarnih kredita, pa je to i prednost, koju bi mogli da iskoriste brojni podstanari kako bi došli do krova nad glavom. Međutim, pitanje je koliko je uzimanje stanova na lizing kod nas dostupno, jer je finansijska situacija teška. Čak i oni koji su samo automobile uzimali na lizing, sada ih vraćaju", kaže Kaća Lazarević, suvlasnica agencije “Alka”.

Prema rečima Gorana Rodića, sekretara Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije, svaka inicijativa koja upošljava i neimare je dobrodošla.

"Građani će brže i lakše pomoću lizinga moći da dođu do stana, a i privrednici do poslovnog prostora.Za neimare svaki novi posao mnogo znači, jer su pojedini delovi građevinske industrije lane zabeležili pad aktivnosti i do 70 odsto", ističe Rodić.

U Srbiji trenutno posluje 17 lizing kuća.

"Već sada je jasno da neće svaka moći da se bavi davanjem nepokretnosti u lizing, s obzirom na to da je predviđen minimalni osnivački kapital od pet miliona evra. Ipak, većina će moći da ispuni ovaj uslov, pošto su osnivači čak 14 lizing kuća banke, članice bankarskih grupa ili druge finansijske institucije", kaže Rodić.

Za razliku od Srbije, lizing u Hrvatskoj funkcioniše više od 15 godina i koristi ga veliki broj građana posebno za kupovinu automobila, čamaca, opreme, a sve je više zainteresovanih i za nekretnine. Tako se na lizing mogu dobiti stanovi, apartmani, poslovne zgrade, skladišta, hoteli, šoping centri. U Hrvatskoj je doneta i odluka da se ukine PDV na kamate na finansijski lizing. Prema podacima Ministarstva finansija Srbije, u Sloveniji su 2009. godine zaključeni ugovori o lizingu nepokretnosti vredni 371 milion evra, a u Hrvatskoj 216 miliona evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar