Uputstvo gradonačelnika ­ upozorenje za građevinske inspektore

U opštinama obećavaju da će dati sve od sebe da im opet ne promakne 450.000 divljih objekata koliko postoji u Beogradu, ali napominju da imaju malo ljudi i da još čekaju pojašnjenja ministarstva kako sprovoditi zakon u specifičnim slučajevima

Gradonačelnikovo uputstvo, koje propisuje kako i u kojim rokovima treba postupati sa divljim objektima, ne sadrži novine koje nisu već predviđene novim zakonom o planiranju i izgradnji, ali je dodatno upozorenje građevinskim inspektorima kojima je u poslednjih petnaestak godina promaklo čak 450.000 nelegalnih zdanja. Nedavni dopis opštinskim i gradskim građevinskim inspektorima jasna je poruka gradske vlasti da će učiniti sve kako bi bilo ispunjeno obećanje države da je ovo poslednji zakon o legalizaciji, posle kojeg neće biti produžetka rokova i novih šansi za graditelje bez dozvola.

U opštinama kažu da su spremni da preuzmu napor koji im nameće odlučnost vlasti da se zaustavi divlja gradnja. Ali građevinskih inspektora ima malo, naročito s obzirom na veličinu teritorije koju, prema uputstvu gradonačelnika, moraju da obiđu najmanje četiri puta. Za razjašnjenje pojedinosti zakona čekaju sastanak sa ministarstvom, koji će verovatno biti organizovan predstojećeg meseca.

Kao što u gradskoj upravi razmišljaju o formiranju posebnog odeljenja za legalizaciju, opština Zvezdara se priprema da osnuje sopstveno odeljenje koje bi isključivo obrađivalo zahteve za ozakonjenje i ubrzalo rešavanje predmeta, kojih ima već 15.000, a očekuju se i novi.

­ Do sada je o legalizaciji odlučivalo odeljenje za građevinske poslove, koje je moralo da brine i o drugim poslovima. Budući da je zahteva mnogo, preraspodelićemo kadrove tako da dobijemo novo odeljenje čiji će jedini angažman biti prihvatanje i odbijanje prijava za legalizaciju. Neke od naših pravnika možemo da zadužimo samo za taj posao, ali i dalje ćemo imati svega šest građevinskih inspektora, od kojih svaki već tri godine ima svoju teritoriju i redovno je obilazi. Ne znamo da li će oni moći da stignu svuda u rokovima koje propisuju zakon i uputstvo. Ako bude potrebe, možda ćemo zaposliti još inspektora ­ rekla je Marija Leković, član opštinskog veća.

U opštini Čukarica za sada ne razmatraju upošljavanje novih inspektora osim sedmorice koji su im trenutno na raspolaganju, ali razmišljaju kako da ih obuče za sređivanje pravnih pojedinosti koje su po novom zakonu takođe pale na inspektore.

­ Čukarica je velika opština u kojoj su, na primer, i Banovo brdo i Rušanj, i urbane i ruralne sredine. Inspektori se moraju snalaziti u slučajevima specifičnim za razna područja i znati kako da pravno oblikuju prijave. Oni su to i ranije činili pošto nemamo dovoljno pravnika u službi, dok ih je sada zakon zadužio i za još više pravnog materijala. Zato im spremamo matrice za tipične vrste slučajeva kako bi lakše radili ­ kaže Branko Radoman, rukovodilac odeljenja za građevinsku inspekciju i izvršenje opštine Čukarica.

Preciziranje pojedinih obaveza lokalnih samouprava ostalo je na Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, koje će prvi od nekoliko očekivanih podzakonskih akata doneti sredinom oktobra. Jedna od nedoumica opština na koju će tada biti poznat odgovor jeste i da li će priliku za legalizaciju imati objekti koji su započeti ili samo oni koji su završeni do 11. septembra, dana kada je zakon stupio na snagu.

­ Zatekli smo nekoliko objekata na kojima su radovi počeli uoči donošenja zakona, a njihovi vlasnici podneli su zahtev za legalizaciju odmah pošto je on usvojen. Nismo sigurni šta sa njima treba da radimo ­ rekao je Radoman.

Zakon predviđa legalizaciju objekata sagrađenih do 11. septembra, napominje Lekovićeva. Da bi se smatralo završenim, zdanje mora da ima krov, prozore, vrata i instalacije, tumači ona, što potvrđuju i u ministarstvu.

Pitanje za državu je i da li će onda legalizacija biti uskraćena vlasnicima započetih objekata koji su poštovali zabranu radova i zbog toga nisu stigli da postave krov, dok je njihov komšija, ne obazirući se na rešenja inspektora, nastavio da gradi i završio kuću u roku. U ministarstvu kažu da još razmišljaju o tome ali da su skloni da građevinsku dozvolu izdaju i takvim objektima.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar