Uprkos najavama, izgradnja jeftinih stanova za vojsku tek u avgustu

Uprkos najavama i obećanjima najviših predstavnika vlasti da će izgradnja državnih stanova za pripadnike policije i vojske početi na proleće, početak izgradnje ovih stanova pomera se za avgust.

Septembra prošle godine stigla je prva najava o izgradnji stanova za pripadnike vojske, policije i BIA. Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je formirana komisija koja će raditi na predlozima za rešavanje stambenog pitanja za sve strukture bezbednosti, te da očekuje da će to biti i do 30.000 stanova.

Zvanično, projekat stanogradnje predstavljen je početkom decembra, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da se uskoro očekuje početak projekta izgradnje stanova u većim gradovima Srbije po ceni od 500 do 550 evra u Beogradu, od 450 do 480 u drugim gradovima. Kako je tada najavljeno, za izgradnju oko dva miliona kvadrata učešće države biće 250 miliona evra, a gradiće se u Novom Sadu, Vranju, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Beogradu...

Nakon Vučića, ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da će gradnja stanova početi u martu. Mart je uveliko prošao, a obećana izgradnja nije ni počela na šta je podsetio nedavno i Vojni sindikat Srbije.

Na pitanje Insajdera zašto izgradnja još nije počela i kada se očekuje njen početak, u Ministarstvu građevinarstva odgovaraju da će "izgradnja stanova početi u avgustu ove godine". Razloga za kašnjenje, kako navodi Ministarstvo, ima više – od načina obezbeđivanja finansijskih sredstava pa sve do pripreme i usvajanja planskih dokumenata za lokacije koje će se koristiti za izgradnju.

"U ovom trenutku, potpuno spremne lokacije su lokacije u Vranju i Kraljevu, kao i lokacija u Nišu. Što se tiče Beograda, usled objektivnih okolnosti - održavanja lokalnih izbora, Skupština grada nije mogla da usvoji planski dokument po kome će biti građeni ovi stanovi. Prvi gradovi u kojima će se otpočeti sa realizacijom projekta su Vranje i Niš", navodi Ministarstvo.

Leks specijalis zbog ubrzavanja izgradnje

Zbog ovog projekta, predstavnici država odlučili su da donesu leks specijalis, odnosno poseban zakon kojim bi se ovaj projekat proglasio projektom od nacionalnog značaja za državu Srbiju. Donošenje ovakvih zakona podrazumeva da se, zarad višeg državnog interesa, primenjuje taj novi zakon dok se postojeći zakoni suspenduju.

Podsetimo, kako je ranije pisao Insajder, posebnim zakonom 2015. Vlada na čijem je čelu bio Aleksandar Vučić proglasila je projekat Beograd na vodi za projekat od nacionalnog značaja za državu Srbiju. Za Vladu Srbije 2009. na čijem je čelu bio Mirko Cvetković projekat Južni tok bio je projekat od nacionalnog značaja za državu Srbiju.

Svi ovi zakoni podrazumevali su suspendovanje važećih zakona države tako što su se njima ukidale licitacije za prodaju zemljišta, suspendovali zakoni poput Zakona o javnim nabavkama, javnim tenderima ili drugim postupcima predviđenim nacionalnim zakonodavstvom Srbije.

Zašto država u ovom slučaju donosi poseban zakon kojim se suspenduju važeći zakoni i da li postoji drugi način da se projekat sprovede, u Ministarstvu navode da je ovo najefikasniji način da se projekat ubrzano realizuje.

"U konkretnom slučaju, donošnjenje posebnog zakona, koji će se primenjivati prilikom realizacije Projekta, opravdano je iz razloga obezbeđivanja efikasnosti same realizacije, a sve u cilju sprovođenja politike nacionalne bezbednosti, koja predstavlja deo ukupne državne politike i sprovodi se kroz usklađen program mera i aktivnosti koje država preduzima radi dostizanja ciljeva politike nacionalne bezbednosti", tvrdi Ministarstvo građevinarstva.

Kako dodaju, realizacijom ovog projekta stvaraju se pretpostavke za politički, ekonomski, socijalni, kulturni i ukupni društveni razvoj Republike Srbije.

Šta će konkretno sadržati i propisivati poseban Zakon o izgradnji stanova za bezbednjake, javnost će, sudeći po tvrdnjama Ministarstva, moći da vidi polovinom ovog meseca kada se očekuje da se Nacrt zakona nađe pred poslanicima Skupštine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar