Upravniku po stanu od 240 do 336 dinara

Odluka o visini naknade za angažovanje prinudnih profesionalnih upravnika uskoro bi trebalo da bude usvojena, nakon čega bi, posle višemesečnih najava, ovaj način upravljanja stambenim zajednicama trebalo da zaživi. U predlogu koji će se naći pred odbornicima, predviđeno je da minimalni iznos za rad prinudnog "kućepazitelja" iznosi od 240,57 do 336,80 dinara po stanu. Na dnevnom redu će se naći i taksa za tekuće i investiciono održavanje zgrade.

Kako je glavnu kočnicu u uvođenju prinudne uprave zgradama koje nisu same izabrale upravitelja predstavljalo neusvajanje takse o minimalnoj "plati", ovim je rešen jedan od glavnih preduslova da u narednim danima zgrade dobiju nametnute "šefove". Visina naknade zavisiće od broja stanova, dok će se za investiciono održavanje cena određivati po kvadratu. U proseku, za stan od 50 kvadrata, moraće da se izdvoji od 150 do 400 dinara za fond za "krupnije" popravke.

- Za stan i poslovni prostor do osam stanova, naknada po stanu trebalo bi da bude 240,57 dinara - kaže Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada. - Za zgrade od osam do 30 stanova cena je 288,68 dinara po stanu. U višespratnicama sa više od 30 stanova naknada će biti 336,80 dinara. Minimalna visina troškova za tekuće održavanje u zgradi bez lifta je 360,85, a sa liftom 469,11 dinara. Na cenu investicionog održavanja uticaće starost zgrade, pa je za starije zgrade potrebno više izdvajati. U ovaj fond će se uplaćivati od tri do osam dinara po kvadratu.

Odeljenja za stambene poslove prestoničkih opština spremna su za uvođenje prinudnih upravnika. Samo čekaju zeleno svetlo i upustva za dodeljivanje.

- Čekamo da se usvoji odluka i da dobijemo precizne instrukcije na koji način ćemo birati upravnike zgrada - kaže Valentina Bogojević, načelnica Odeljenja za imovinskopravne i stambene poslove Opštine Zvezdara. - Do sada je pristiglo oko 100 zahteva za uvođenje prinudne uprave, od toga oko 70 od komunalne inspekcije i 30 od vlasnika stanova.

I u Udruženju profesionalnih upravnika Beograda, kažu da se posao prinudnog neće razlikovati od onoga što su do sada radili kao izabrani profesionalni upravnici. Jedina razlika je u tome što ih neće birati stanari, već opštine.

- Nismo imali učešće u donošenju odluke, pa čekamo da se definiše cenovnik - kaže Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda. - Ono što treba naglasiti je da se prinudna uprava ne dodeljuje tek tako. Po zakonu, stambena zajednica treba da plati od 50.000 do dva miliona dinara kaznu, pa tek onda da dobije prinudnog "šefa".

PO AZBUČNOM REDU IZ REGISTRA

Ukoliko zgrada do sada nije izabrala upravnika, bilo koji vlasnik stana može da podnese zahtev u opštini za uvođenje prinudne uprave, ukoliko pre toga komunalna inspekcija nije to zatražila.

Kako je ranije najavljeno, stambenu zajednicu očekuje novčana kazna, opštine će "šefove" višespratnica dodeljivati prema azbučnom redu sa spiska profesionalnih upravnika iz registra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar