Upravnici zgrada dobili cenovnike od 80, pa do 1.000 dinara po stanu

Zgrade moraju imati upravnika. Do sada je registrovano 678 profesionalnih upravnika, a više od 800 je obučeno za taj posao. U Privrednoj komori kažu, trebalo bi da ih je više.

Vranje ima 210 zgrada, tek tri profesionalna upravnika. „Meni nije teško da se radi, nije naš posao da budemo samo u zgradi,

ja pola dana provedem radeći administarciju“, kaže Jovica Mihajhlović, upravnik zgrade u Vranju.

Kako RTS navodi, svega 10 odsto zgrada u Srbiji opredelilo se za profesionalnog upravnika. Njegova zarada varira. Od toga da li radi kao privredno društvo ili kao samostalni preduzetnik, u kojoj lokalnoj samoupravi, o koliko stanova brine, ali i od umeća pregovaranja.

U Beogradu upravnik može da zaradi po stanu i do 1.000 dinara, u nerazvijenim opštinama 80 dinara.

„Očekujemo da profesionalni upravnik dođe da zameni sijalicu ili da održava same popravke u stanu, međutim to nije posao upravnika. Njegov posao je da pripremi plan održavnja u smilslu sagledavanja načina za ostvarivanjem prihoda za zgradu i pokriće određenih troškova“, Mirjana Kovačević iz Privrednke komore Srbije.

Najčešće, pokazuju istraživanja, stanari ne znaju šta su tačno ostali troškovi.

„Konkretno mislim na specijalizovanje službe gradsko-stambeno, vojno-stambeno, čišćenja koje zgrada i ulaz plaća“, Dušan Uzelac urednik portala „Kamatica“.

Nije retkost, naročito u velikim stambenim zgradama, da neki od komšija ne žele da učestvuju u plaćanju troškova održavanja zgrade. To znači manje novca za popravku lifta, fasade, krova.

„Kamatica“ je istraživala da li se i na koji način, takve komšije mogu „ubediti“ da ravnopravno učestvuju u raspodeli troškova, a šta se dešava ako oni to ipak ne žele.

„Pravno je moguće ako svi stanari ne plaćaju ono što je dogovoreno na skupštini stanara,

suočavaju se i sa mogućim tužbama i izvršiteljem. Moguće je da ako neko nije plaćao održavanje ulaza, a svi stanari su dali novac, moguće je da se protiv tog komišije pokrene postupak i pošalje izvršitelj kako bi prinudno naplatio iznos koji duguje“, kaže Dušan Uzelac.

Rok za upis zgrada u registar istekao je polovinom decembra prošle godine. Zgradama koje to nisu učinile dat je rok da se opredele – ili upravnik među komšijama profesionalni upravnik i zgrada upiše u registar. Zakon o stanovanju predviđa kazne od 50.000 do dva miliona, ako stambena zajednica nije izvršila svoju obavezu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar