Upotrebna dozvola – važan dokument za uknjižbu i stambeni kredit

Upotrebna dozvola je, pored građevinske, dokument koji svaki, a naročito novoizgrađeni, objekat mora posedovati, jer je to jedini dokaz da je on izgrađen po propisima i da poseduje sve neophodne papire. Samim tim, bez upotrebne dozvole nije moguće uknjižiti zgradu i željeni stan ali ni podići stambeni kredit.

Tehnički prijem objekta

Da li će objekat dobiti upotrebnu dozvolu ili ne, zavisi od toga da li će proći tehnički pregled, koji je svaki investitor, nakon izgradnje objekta, u obavezi da obavi i za koji on snosi troškove sprovođenja. Tehnički pregled objekta vrši se uglavnom po završetku celokupne izgradnje, odnosno nakon svih radova koji su predviđeni građevinskom dozvolom, kao i glavnim projektom.

Ono što je kupcima novogradnje veoma važno jeste to da se tehničkim pregledom vrši kontrola izgradnje, odnosno provera da li je sve u skladu sa građevinskom dozvolom i tehničkom dokumentacijom na osnovu koje se objekat gradio, kao i kakav je kvalitet materijala, opreme i instalacija korišćen. Na taj način će kupci biti sigurni da je investitor ispoštovao sva neophodna i obavezna pravila gradnje. Ukoliko je objekat sagrađen bez građevinske dozvole, ne može se vršiti tehnički pregled, a samim tim ne može se dobiti ni upotrebna dozvola u redovnoj proceduri, ali ona se može dobiti prilikom vanredne procedure, odnosno pri legalizaciji.

Šta znači kada je objekat pušten u probni rad?

Ukoliko vam se prilikom kupovine stana dogodi da objekat u kome se željeni stan nalazi ima „odobrenje za puštanje u probni rad“, sigurno ćete se zapitati šta to znači. Naime, nakon tehničkog pregleda može biti utvrđeno da se pre davanja upotrebne dozvole, moraju vršiti prethodna ispitivanja i provere instalacija, stabilnosti ili bezbednosti objekta, ali da se objekat pušta u probni rad. Probni rad objekta može trajati najviše godinu dana i nakon isteka tog vremenskog perioda investitor je dužan da nadležnom organu dostavi podatke o njegovim rezultatima. Ukoliko su svi zahtevi ispunjeni taj objekat će dobiti upotrebnu dozvolu. Zbog toga vas savetujemo da kod ovakvih objekata budete obazrivi i da se raspitate koliko je vremena „probnog rada objekta“ preostalo, kako biste uvideli koliko ćete još čekati na izdavanje upotrebne dozvole.

Ono što je veoma važno, novoizgrađeni objekat se može koristiti samo i isključivo nakon pribavljanja upotrebne dozvole, koju izdaje organ nadležan za izdavanje odobrenja za izgradnju, dakle organ gradske ili opštinske uprave, zavisno od površine objekta. Tek nakon što objekat dobije ovaj dokument moguće je izvršiti uknjižbu predmetnog stana. Takođe, ukoliko vam se dogodi da objekat u kome se nalazi željeni stan nije uknjižen, ali zgrada poseduje upotrebnu dozvolu, to ne treba da vas plaši, jer je ona dokaz da je objekat sazidan kvalitetno i po zakonu i da je uknjižba moguća.

Dakle, ako zgrada ima upotrebnu dozvolu, to znači da je ona izgrađena po propisima, da poseduje opremu koja je proverena i funkcionalna, kao i da poseduje sve saglasnosti nadležnih organa da su građevinski radovi, vodovod i kanalizacija, elektroinstalacije i sve ostalo izvedeni na dozvoljen način i prošli su sva neophodna testiranja. Na taj način ćete eliminisati sva ona nagađanja koja kupovinu stanova u novogradnji često prati.Takođe, upotrebna dozvola sadrži i garantni rok za objekat, kao i za pojedine vrste radova koje su utvrđene posebnim propisima.

Kako se ne bi suočili sa velikim problemima koji mogu da nastanu ukoliko zgrada u kojoj ste kupili stan nema upotrebnu dozvolu, savetujemo vas da se dobro raspitate, ali i jednostavnim uvidom u neophodnu dokumentaciju kod investitora proverite njeno postojanje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar