Uneto blizu 19 miliona katastarskih parcela

Kroz projekat „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji", koji se implementira u Republičkom geodetskom zavodu uz podršku Svetske banke, uneto je blizu 19 miliona katastarskih parcela na kojima se nalazi četiri miliona objekata, saopšteno je iz RGZ-a.

Projekat, koji ima za cilj uvođenje reformskih mera u zemljišnoj administraciji i poboljšanje poslovnog okruženja i socio-ekonomskog razvoja, sproveden je u 4.521 katastarskoj opštini, navodi se u saopštenju.

- Zahvaljujući projektu Svetske banke uveden je digitalni plan u RGZ koji je bio na 74. mestu na Doing business listi, a očekujemo da ove godine uđemo u prvih 50, kao i da do 2020. budemo među prvih 20 zemalja - navodi se u saopštenju.

Iz RGZ-a navode da vrše testiranje tehničke funkcionalnosti nove digitalne platforme i na taj način pružaju tehničku podršku Zakonu o Nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka (NIGP) koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, saopšteno je iz RGZ-a.

Jedan od setova podataka digitalne platforme su satelitski snimci koji se u skladu sa protokolima i planom testiranja uključuju ili isključuju kako bi se dobila potvrda da nova digitalna platforma može da nosi tako velike setove podataka.

U saopštenju se navodi da satelitski snimci imaju važnu ulogu u praćenju promena na nepokretnostima, u slučaju elementarnih nepogoda i za potrebe odbrane, a mogu se koristiti i za potrebe ozakonjenja - legalizacije.

- Publikovani satelitski snimak dostupan je nadležnim stručnim službama državnih organa i lokalne samouprave, dok građani mogu da imaju uvid u satelitski snimak u službama za katastar nepokretnosti RGZ-a i jedinicima lokalne samouprave koje sprovode postupak ozakonjenja - kažu u RGZ-u.

Snimci su obezbeđeni od kompanije Digital Globe po ceni od 1.030.079 američkih dolara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar