Umesto u sudu, overa ugovora kod notara

Za tri nedelje, na području 32 osnovna suda, vrata svojih kancelarija otvoriće 94 javna beležnika, koja su prekjuče u Skupštini Srbije položila zakletvu pred ministrom pravde Nikolom Selakovićem.

U njihove ruke preći će mnogi poslovi koji su sada u nadležnosti sudova i lokalne uprave. Javni beležnici će, između ostalog, sačinjavati ugovore o imovinskim odnosima između supružnika, odnosno vanbračnih partnera, ugovore o raspolaganju nepokretnostima, ugovore o ustupanju i raspodeli imovine za života, ugovore o doživotnom izdržavanju, zatim sporazume o deobi zajedničke imovine supružnika ili vanbračnih partnera, sporazume o zakonskom izdržavanju, kao i testamente.

Za overu potpisa na kupoprodajnim ugovorima, građani će umesto u sud ići kod notara kada odluče da kupe ili prodaju stan, kuću, plac i druge nepokretnosti. Notari će overavati i potpise na ugovore o hipoteci, satavljati zapisnike o proceni imovine, a poslenici nove profesije izdavaće i potvrde da je neko živ.

Prema zakonu, u delokrug poslova javnih beležnika spada i čuvanje isprava, novca, dragocenosti. slika, umetnina i hartije od vrednosti.

Još se ne zna tarifa koju će javni beležnici početi da naplaćuju od 1. septembra, ali je sigurno da će građani za te usluge, koje sada još obavljaju sudovi i lokalne uprave, morati da izdvoje više para.

Cenu usluga nove profesije u Srbiji sačiniće ministar pravde, na predlog komore notara koja bi trebalo da bude formirana 15. avgusta.

- Prilikom sačinjavanja tarifnika vodiće se računa o platežnoj sposobnosti građana - kažu u Ministarstvu pravde.

Potreban 371 notar

Iako je u junu bio raspisan za imenovanje prvih javnih beležnika na području 37 osnovnih sudova, za pet sudova se nije javio nijedan kandidat. To su sudovi u Požegi, Gornjem Milanovcu, Aranđelovcu, Vrbasu i Kikindi. Inače, u Srbiji je predviđeno ukupno 371 javnobeležničko mesto, odnosno jedan notar na 25.000 stanovnika.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar