Udaljenost od centra grada diktira cenu kvadrata

Parametre za kvalitetan život u nekom naselju određuje blizina doma zdravlja, mreža linija gradskog saobraćajnog preduzeća, da li građani imaju vodovod, kanalizaciju, zelenu tržnicu, asfaltirane puteve, škole, vrtiće... A na tržištu nekretnina, ipak, najvažniji faktor je udaljenost od centra grada. Pa tako neka naselja imaju precenjenu, a neka značajnije manju vrednost nekretnine na tržištu od stvarne cene.

ALTINA

Nedostatak infrastukture i udaljenost od centra grada su faktori koji najviše obaraju cenu kvadrata u zemunskom naselju Altina. Na blagom uzvišenju sremske ravnice, 11 kilometara od centra, a pored auto-puta za Novi Sad, povezana je sa Novim Beogradom autobuskim linijama 81 i 81L, dok se bez presedanja do Zelenog venca može stići novijom linijom 707. Tako se stanovnici ovog naselja najviše žale na trajanje vožnje do centra grada, koja može da potraje i do sat vremena. Ovaj problem mogao bi da bude rešen predviđenom izgradnjom železničke stanice, koja će se koristiti za usluge gradske železnice BG voz.

Dedinje
, elitno stambeno naselje Beograda, jedan je od najpošumljenijih delova grada. Kvart mahom čine luksuzne kuće, među kojima je nekoliko desetina predratnih vila od izuzetnog arhitektonskog značaja. Na obodima naselja i duž glavnih ulica posle Drugog svetskog rata podignute su i savremene stambene zgrade, a urbanistička slika donekle je narušena nelegalnom gradnjom tokom devedesetih godina. Kao glavna mana ističe se nepostojanje kanalizacije u najvećem delu ovog naselja. Kroz veliki deo ovog kvarta uopšte ne prolaze autobusi. Ponuda obrazovnih ustanova je bogata, a ističe se broj vrtića.

Novobeogradski Blok 45
nalazi se na osam kilometara udaljenosti od centra grada, na levoj obali Save. Celom dužinom bloka prostire se Savski kej, a preko reke su ostrva Ada Međica i Ada Ciganlija do kojih se može stići čamcima. Posebna pogodnost za ljubitelje prirode jesu travnate površine Savskog nasipa, kao i šume i vikend naselja uz Savu, a rekreativcima je dostupna i teretana na otvorenom. Blok 45 odlično je povezan sa drugim delovima grada, budući da kroz njega i u njegovoj blizini saobraća čak osam autobuskih i pet tramvajskih linija.

KALUĐERICA

Prigradsko naselje Kaluđerica zbog daljine, i samo dva drumska koridora, odsečena je od urbanog dela grada. Međutim, zbog povoljne cene kvadrata i velikog broja autobusa koji saobraća do centra prestonice, ovaj deo Grocke je sve poželjniji za život. Poznata po nelegalnoj i stihijskoj gradnji u poslednjih 30 godina, sa kućama koje su "nicale" na slobodnim terenima duž Smederevskog puta, Kaluđerica ima velike probleme sa nedostatkom kanalizacije i trotoara i preuskim ulicama. Dodatnu otežavajuću okolnost za roditelje čini manjak dečjih igrališta.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar