Ubrzana stanogradnja podigla i STUDENTSKI STANDARD: Budući akademci u LUKSUZNIM STANOVIMA

Banjaluka : Pre samo nekoliko godina luksuznim studentskim smeštajem smatrao se stan koji ima veš-mašinu, a danas većina omadine neće da useli u sobu ako nema internet, klimu i nov nameštaj.

Probirljivost studenata naterala je banjalučke stanodavce da ulože u opremanje stanova kako bi ih privukli u septembru, pa neki idu čak i dotle da budućim podstanarima obezbede sve uređaje – kafe aparat, fen ili mikser.

Iako se cene ovih stanova kreću od 400 do 600 KM, u centru su najtraženiji, zbog blizine univerziteta.

- Iznajmljujem nov jednoiposoban stan kod Venecija mosta, u kojem imamo tri kreveta, LCD TV, veš-mašinu, klimu i kalorimetar. Uredila sam ga kao da ću ja u njemu živeti, nije samo nabacano i neuslovno. Rizik je da će biti uništen, ali se ipak nadam da ću naći pristojne podstanare – kaže Banjalučanka koja je želela da ostane anonimna, te dodaje za stan na ovoj lokaciji traži 420 KM.

Stan najčešće iznajmljuju tri do četiri studenta koji dele mesečne troškove, pa im, kažu, život u Banjaluci nije preskup.

- Drugarice i ja smo našle stan od 40 kvadrata u zgradama u Bulevaru Stepe Stepanovića još pre dve godine. Nismo htele da živimo u studentskim domovima jer znam da su tamo loši uslovi. Ovde sam prezadovoljna, sve je novo i lepo namešteno, morali smo doneti samo svoj laptop. Nadam se da ćemo na ovoj adresi ostati do kraja studija - ispričala nam je Aleksandra sa Ekonomskog fakulteta.

Banjalučanin koji pet godina izdaje stan u Boriku kaže da su morali da ga renoviraju jer su sve teže mogli da ga izdaju.

- Studenti odmah sa vrata pitaju da li imamo kablovsku, internet i klimu, tako da smo u to morali da uložimo oko hiljadu maraka. Zamenili smo i deo starog nameštaja, kupili nove krevete i ormare, ali nećemo moći podići cenu zakupa jer je konkurencija velika – rekao je Branko S.

Šansu su videli i stanodavci iz udaljenijih naselja, jer danas nije retkost da budući akademski građani u Banjaluku dođu vlastitim autom, pa im život u Lazarevu ili Laušu nije problem. Stanovi se ovde kreću od 200 do 300 KM, sa režijama.

U istom rangu je i Veseli brijeg, gde se vlasnici kuća poslednjih godina bukvalno utrkuju ko će bolje urediti stan za izdavanje.

- Iako se čini da lokacija nije atraktivna, do sada smo stan brzo izdavali, prvi studenti koji dođu i vide kako je uređen odmah se usele. Međutim, studenti i nisu baš zahvalni podstanari, pa kada se isele obično moramo da bacimo tepihe koliko su prljavi, ponovo krečimo i tri dana čistimo nameštaj – rekla je Nataša iz Veselog brijega.

Dodaje da su studentu, u cenu smeštaja od 150 KM uračunate sve režije – voda, struja, odvoz smeća i grejanje.

Ekonomista Miloš Todorović pojašnjava da su se okolnosti promenile u odnosu na ranije godine, broj studenata je isti ili čak manji, dok se stanovi stalno grade.

- Radi se o čistom odnosu ponude i potražnje, nove zgrade niču u kontinuitetu i studenti mogu da budu probirljiviji, jer je veći izbor stanova. Vremena su se promenila i teško možemo reći da je veš- mašina danas luksuz- ističe Todorović.

Podseća da stanove i danas najviše kupuju gastarbajteri i ljudi koji ulažu u nekretnine i dobijaju stanove kao podizvođači. Tek na trećem mestu su, kaže on, građani koji stanove kupuju jer su im zaista potrebni za život, jer nije lako podići i vraćati kredit od nekoliko desetina hiljada maraka.

Soba od svinjca prošlost

Banjaluka još prepričava priču od pre desetak godina o stanodavcu iz naselja Sunce koji je preuredio svinjce da bi ih izdao studentima i smeštaj naplaćivao 100 KM. Izdavali su se i brojni dvorišni pomoćni objekti koji nisu imali kupatilo, nego je kao tuš kabina služila paleta skovana od dasaka, koja se stavi iznad čučavca. Danas je ovakav smeštaj prošlost, te su mnogi Banjalučani odustali od izdavanja i tako izgubili redovne mesečne prihode.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar