U vili „Mir” primaće svetske državnike

Ovalna kuća zajedno sa Lovačkom kućom i Bilijarnicom, nekada deo muzejskog kompleksa Memorijalnog centra „Josip Broz Tito”, biće ponovo stavljene u funkciju, potvrđeno je „Blicu” u Kabinetu predsednika i Vladi Srbije. Ovi reprezentativni objekti biće korišćeni za prijem najviših svetskih državnika i njihovih delegacija.

Kako nam je rečeno u pres službi Kabineta predsednika Tadića odluka o ponovnom stavljanju u funkciju nekadašnjih muzejskih i rezidencijalnih zdanja proistekla je iz činjenice da Srbija treba da ima prave rezidencijalne objekte koji bi služili za primanje najviših svetskih državnika. Prema prirodi stvari, ove luksuzne objekte će najviše koristiti predsednik Boris Tadić, ali će posete u njima primati inostrane delegacije i članovi Vlade, naglašavaju oni.

Tri zgrade Memorijalnog centra „Josip Broz Tito” na Dedinju proglašene su rezidencijalnim objektima još 1997. godine, dakle u vreme Savezne republike Jugoslavije. Kad je došlo do raspada državne zajednice, Okrugla kuća sa pratećim objektima je automatski prešla u vlasništvo Republike Srbije, objasnili su nam u pres službi Vlade. Nova uredba ili odluka za njihovu ponovnu upotrebu u rezidencijalne svrhe, stoga, nije bila potrebna. Čeka se samo da Uprava za zajedničke poslove republičkih organa proceni da li će objekti „zabranjenog grada” biti renovirani, kako će enterijer biti uređen, koja će se umetnička dela iz zbirke Muzeja istorije Jugoslavije u njima naći i kako će se odvijati tekuće održavanje.

- Nemamo ništa protiv toga da otuđeni deo Memorijalnog centra ostane rezidencijalnog tipa. Vraćanje tih objekata Muzeju ne bi moglo da dođe u obzir bez obezbeđenih sredstava za njihovo održavanje, jer mi nemamo dovoljno novca i ljudi ni za objekte koje imamo. Znači nam mnogo što će u njima biti zbrinut deo muzejskih eksponata koji su sada smešteni u neadekvatne prostorije, kao i da te zgrade značajne za našu istoriju budu konačno otvorene za javnost - kaže u izjavi za „Blic” Katarina Živanović, direktor Muzeja istorije Jugoslavije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar