U Sremskim Karlovcima čak 200 kuća čeka novog vlasnika

Prošetate li se sremskokarlovačkim ulicama, teško se može desiti da ne primetite brojne oglase u prozorima kuća, kojima vlasnici oglašavaju prodaju svojih nekretnina.

Čini se da je toga u poslednje vreme sve više, a da taj utisak nije pogrešan, potvrđuje i vlasnica Agencije za promet nepokretnosti “Pendžer” u Sremskim Karlovcima Jelena Bogdanović.

- Promet nekretnina u Sremskim Karlovcima u poslednje četiri godine karakteriše velika ponuda, ali ne i kupovina – kaže Jelena Bogdanović - Postoji interesovanje, međutim tu veliku ponudu ne prati u istoj meri i realizacija. Prodaju se samo one nekretnine čiji vlasnici su shvatili da moraju spustiti početnu cenu za 15 do 25 odsto. Ono što je specifično za Sremske Karlovce u ovoj oblasti, jeste da i bez obzira na to što su manji grad, početne cene kuća su slične onima u Novom Sadu, ali se prodaju po nižim nego novosadske nekretnine.

Osim toga karakteristično za Sremske Karlovce, napominje Jelena, je i to što Karlovčani početnu cenu za kuće ne formiraju po metru kvadratnom, već određuju ukupnu cenu za kuću i plac. Tako se kuće u ovom mestu nude po ceni u rasponu od 15.000 do 200.000 evra.

Sa stanovima je situacija drugačija. Cene stanova se formiraju kao i svuda po kvadratnom metru i iznose od 550 do 750 evra.

- Moja iskustva govore da se ipak stanovi bolje prodaju, kao i starije, trošne kuće, koje kupci posle renoviraju ili poruše, pa grade nove – kaže Bogdanovićeva - Kada govorimo o stanovima, moram da naglasim da njih nema puno. Naime, u Sremskim Karlovcima nema mnogo više stambenih zgrada, svega po desetak na Dudari i u samom centru.

Po proceni naše sagovornice, trenutno se u Sremskim Karlovcima blizu dve stotine kuća prodaje, što je, kako napominje, veliki broj u odnosu na veličinu grada. Među prodavcima najviše je onih koji su kuće nasledili, a stambeno su zbrinuti, pa im nasleđe nije potrebno za stanovanje. Drugi razlog za prodaju je taj što su se vlasnici odlučili da se odsele u potrazi za boljim životom. Treći razlog je novac. Ljudima je on potreban iz bilo kog razloga, a jedan od načina da dođu do njega je prodaja nekretnina.

- Za kupovinu kuća u Sremskim Karlovcima najmanje su zainteresovani sami meštani – ističe Jelena - Gotovo da nema takvih slučajeva. Uglavnom se interesuju i kupuju kuće i vikendice Novosađani i Beograđani, kao i naši ljudi koji žive u inostranstvu. Reč je najviše o mladim bračnim parovima sa malom decom i starijim ljudima koji bi da gradsku vrevu zamene životom u mirnom ambijentu kakvi su Sremski Karlovci. Bilo je zainteresovanih i stranaca za kupovinu, ali nije došlo do realizacije.

Nekretnine koje su u ponudi nalaze se na čitavoj teritoriji katastarske opštine Sremski Karlovci. Nude se i placevi , čija cena je od 10 do 30 evra po metru kvadratnom, što zavisi od lokacije i infrastrukturne opremljenosti zemljišta. I cene poljoprivrednog zemljišta su u Sremskim Karlovcima raznolike, a na to utiče položaj i klasa zemljišta.Vlasnici ih određuju po jutru, tako da se zemljište može kupiti od 2.000 do 6.000 evra po jutru.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar