U Somboru se mogu kupiti novi stanovi i po ceni od 600 evra po kvadratu

Mada spada u vojvođanske gradove s najmanjim prosekom zarada, u Somboru se i gradi i prodaju se i kupuju stanovi.

Prema podacima tamošnjih agencija za promet nekretnina, najviše kupoprodaja zabeleženo je u novom gradskom naselju Selenča, gde je minimalna cena novoizgrađenog kvadratnog metra od 600 do 660 evra.

Upravo zbog toga se više traže nešto stariji stanovi, pošto je njihovom kupovinom moguće uštedeti i do 10.00-15.000 evra jer se cena kvadrata kreće od 320 do 500 evra. Tako dvosoban stan površine od 60 do 65 kvadratnih metara u zgradi na Selenči, staroj deset i više godina, staje od oko 20.000 do 27.000 evra. Najtraženiji su manji stanovi (jednosobni) do drugog sprata, a najteže je prodati velike stanove zbog troškova, navode u ovdašnjim agencijama. Otežavajuća okolnost za prodavce je i spratnost pa tako stanovi iznad četvrtog sprata zaista teško pronalaze nove vlasnike.

U nekoliko agencija za promet nekretnina ističu da stanove u novogradnji kupuju uglavnom mladi bračni parovi, koji se rukovode računicom po kojoj uštedu prilikom kupovine naprosto "pojedu” troškovi zagrevanja ukoliko je stan priključen na gradsku toplanu, dok dobra izolacija i grejanje na gas u novim zgradama dugoročno znatno bolje štede kućni budžet. Upravo zbog toga i kvadrati u novogradnji, čija je cena u proseku oko 650 evra, i dalje realtivno brzo pronalaze put do srca i novčanika onih željnih svog krova nad glavom.

Pošto su žitelji ovog grada u prošlosti bili daleko skloniji individualnoj gradnji, oglasne stranice prepune su i porodičnih kuća, koje, što zbog velike kvadrature, što zbog daleko zahtevnijeg održavanja, nemaju takvu prođu na tržištu, iako cena jednog kvadrata onih najbolje očuvanih i uređenih retko prelazi 300 evra. Za prodavce je još poraznija situacija ukoliko je njihova nekretnina u nekom od okolnih sela, gde se za svega nekoliko hiljada evra može pazariti prostrana novija kuća s tradicionalno ogromnim okućnicama namenjenim baštama.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar