U ovom gradu u Srbiji DVOSOBAN STAN košta 20.000 evra, a KUĆA IZ SNOVA – 10.000 evra!

U Kikindi za jedan kvadrat stambenog prostora, u centralnim delovima grada potrebno je izdvojiti od 400 do 450 evra, dok na periferiji grada cena kvadrata iznosi od 300 do 350 evra. Prema računici, dvosoban stan u strogom centru Kikinde, možete kupiti i za 22.000 evra, otkrivaju nam iz agencije za nekretnine, dok je cena tog istog stana na periferiji grada u tzv, zoni Mikronaselja svega 10-ak minuta od grada, oko 16.500 evra.

Što se tiče potražnje stanova i kuća, ona je vrlo mala, takođe kreditna sposobnost stanovništva je vrlo ograničena, te većina ne zadovoljava uslove podizanja kredita kako bi kupili nekretninu. Za sada je najveća potražnja za prizemnim kućama i manjim stanovima – garsonjerama i jednoisposobnim, dok se sve manje traže dvosobni stanovi. Nekada su se tražile spratne kuće, ali sada su sve traženije male kuće u centru grada, građene od čvrstog materijala koje se mogu kupiti od 20.000 do 30.000 evra, što sve zavisi od lokacije, placa, ali i vrste grejanja.

Za razliku od tržišta nekretnina u prestonici, i u većim gradovima Srbije, lokalno tržište je znatno stabilnije, poručuju iz lokalne agencije.

- Prilikom realizacije kupovine stana ili kuće, cene su i za 10 do 15 odsto jeftinije. Te za trosoban stan od oko 80 kvadratnih metara u Mikronaselju morate izdvojiti oko 25.000 evra, za stan iste kvadratne površine u centru grada 30.000 evra, dok spratnu kuću na periferiji grada, sa parketom možete kupiti i za 20.000 evra.

Sa druge strane cene zavise najviše od lokacije – da li je stan na prvom ili poslednjem spratu, da li zgrada ima lift, kakvo je grejanje, ali na niske cene nekretnina najviše utiču i drugi faktori.

Zbog sve manje kreditne sposobnosti, umanjenja plata u javnom sektoru, migracije stanovništva ka većim gradovima, potražnja za kupovinom je sve manja. To potvrđuje i statistika iz lokalnih agencija za nekretnine, za period od godinu dana u Kikindi je kupljeno svega desetak stanova.

– Uglavnom su to mladi bračni parovi koji imaju stalan posao, a pod stalnim poslovima mislimo na one koje rade u lokalnom javnom sektoru ili u prosveti.

Nekada je cena zakupnine stana bila kao i cena mesečne rate kredita, danas je slika u Kikindi potpuno drugačija, jednoiposoban stan u Mikronaselju možete iznajmiti i za 50 evra,dok se u centru kreću od 80 do 100 evra. Troškovi održavanja stana – struja toplana i komunalne usluge, ne ulaze u cenu.

Prema oceni lokalnih agencija za nekretnine, sve je manja razlika u cenama kvadratnog metra stana u centru i na periferiji grada, ukoliko se nastavi ovakvim trendom moguće je da će cene biti samo za nijansu drugačije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar