U Novom Sadu neke agencije i dalje rade “na divlje”

Istraživanje tržišta nekretnina i ono šta se dešava po gradovima Srbije nakon uvođenja Registra posrednika u prometu nepokretnosti.
Opšti zaključak je da se slične stvari dešavaju i u prestonici Vojvodine, a ovo su detalji i cene direktno sa novosadskog tržišta kupoprodaje i izdavanja nekretnina.

Kako su novosadske agencije koje se bave poslovima vezano za nekretnine rekle, cene su i dalje relativno stabilne, ali se osećaju promene kada su posrednici u pitanju. Kada je reč o broju agencija koje se bave nekretninama, on je blago smanjen, ali i dalje ima onih koje rade "na divlje". Zato su i u ovom gradu, sve oči uprte u rad inspekcijskih službi, kako bi se korist od novog Registra u potpunosti osetila u praksi. Zanimljivo je u celoj situaciju da su i kupci u Novom Sadu dobro informisani o promenama i novim standardima.

Bez većih promena na samom tržištu
Vladimir Rafajlović iz novosadske agencije za nekretnine "Real House", kaže za naš list da se od uvodjenja Registra stanje na samom tržištu nije posebno promenilo, mada su neke promene unutar agencija i u njihovom načinu rada primetne.

"Kada je reč o samom tržištu, ono se nije mnogo promenilo. Međutim, mi kao agencije koje smo upisane u Registar, moramo da zaključujemo ugovore o posredovanju da bi mogli da oglašavamo stanove. Dakle, agencijski rad se promenio", rekao je Rafajlović.

O stanju i promenama na tržištu, raspitivali smo se i u agenciji "House nekretnine" koja, takođe, posluje u Novom Sadu. Tamo su nam rekli da ni oni ne vide naročite promene na samom tržištu.

"Pravi efekti se i neće videti baš odmah", rekao je menadžer prodaje u "House nekretninama" Saša Kragulj.
Prema njegovim rečima, ono što je zanimljivo, jeste da su pored prodavaca i ljudi koji su u tom poslu, i sami kupci dobro informisani o novim pravilima.

Pojedinci i dalje rade "na divlje"

Rafajlović i Kragulj složni su u još jednoj stvari - nova pravila još nisu iskorenila agencije koje rade "na divlje".

Kako je za Halo oglasi nekretnine rekao Rafajlović, za sada u tom gradu ima agencija koje i dalje rade, iako nisu licencirane niti su na spisku, odnosno u Registru.

"Nadamo se da će i inspekcija svoj deo posla da odradi, pa da će i oni koji su nelegalni da nestanu. Inspekcija će ili da ih skloni sa tržišta ili da ih sankcioniše", rekao je on.

Kragulj sa svoje strane kaže da je evidentno da su neke agencije već nestale, ali i da je primetno takođe da neke druge rade "na divlje".

"Primetno je i da se one agencije, koje to ne zaslužuju, dovijaju tako što ne poštuju odredbe zakona i rade na divlje", rekao je Kragulj.

Naš sagovornik smatra da će, od onog momenta kad se skroz uvede red na tržištu, biti bolje za sve učesnike u poslovima sa nekretninama.

"To će biti bolje za nas agencije, a prodavci i kupci će biti sigurniji. Takođe, to će značiti i više novca za državu, jer se ceo proces legalizuje, uključujući i radnike i njihova primanja", rekao je Kragulj.

Cene padaju u direktnoj pogodbi
Sagovornici tvrde da formiranje Registra posrednika nije za sada uticalo na cene.
"Registar nije uticao na cene, one već neko vreme stagniraju. Nema značajnog pada", rekao je Vladimir Rafajlović.

Prema njegovim rečima, nekretnine se sporadično prodaju, a kad dođe do prodaje, cene kvadrata znaju da budu i drastično niže od prvo ponuđene.

Pravilnost je, navodi on, da što je cena nepokretnosti niža, to se i ta nekretnina brže proda.

"Najtraženiji su manji stanovi, garsonjere i jednoiposobni. Kada je reč o kućama i vikendicama, traže se one koje koštaju do nekih 20.000 evra", rekao je on.

Prosečna cena kvadrata u Novom Sadu je, kako je kazao, od 600 do 1.500 evra, a varira u zavisnosti od lokacije, kvaliteta zgrade, papirologije. Naravno, ove najskuplje se nalaze na centralnim gradskim lokacijama i obično su to luksuzni stanovi u novogradnji.

"Prosek je 1.000 evra, plus ili minus po kvadratnom metru nekretnine", rekao je naš sagovornik.

Da biste izbegli neprijatnosti i maksimalno se zaštitili, savet Halo oglasa nekretnina je da, u svakom slučaju, pre nego što se upustite u avanturu kupovine, prodaje, izdavanja ili iznajmljivanja nekretnine, najpre pogledate da li je agencija sa kojom sarađujete legalna i upisana u Registar posrednika. Samo na takav način, moćićete maksimalno da se zaštitite, a spisak licenciranih posrednika možete pogledati na web sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija www.mtt.gov.rs.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar