U Novom Sadu kupce čeka 5.000 stanova, kuća…

Na tržištu nekretnina, barem u Vojvodini – ništa se nije promenilo u odnosu da prošlu godinu. Cene stanova su lanjske, što znači da se kreću od 700 evra po kvadratu do 1.350, a po proceni upućenih u to tržište, tako će biti još neko vreme.

– Oglasili smo stan za prodaju još prošle godine i tražili smo 800 evra po kvadratu. Bilo je zainteresovanih, ali se ozbiljan kupac nije pojavio dok nismo spustili cenu – priča Novosađanka D. Đ., koja je stan od 54 kvadratna metra u starom delu naselja Detelinara upravo prodala za 38.000 evra. – Otkako smo je korigovali, do prodaje je prošlo manje od deset dana. Kupac se odmah pojavio. Mislim da cena nije realna, ali šta je – tu je. Zgrada jeste stara, ali je stan potpuno renoviran, promenjena je stolarija, parket, instalacije...

Taj primer upravo pokazuje kako funkcioniše tržište nekretnina pa i sva ostala – dok se cena ne prilagodi realnim okolnostima, nema ni trgovine pa će oni koji na to nisu spremni samo produžiti tavorenje na listi koju, samo u Novom Sadu, čini više od 5.000 stanova.

Bilo je, kako smo čuli u agencijama za nekretnine, slučajeva da su stanovi prodati i za 500 evra po kvadratu, ali je kod njih mnogo „ali“ – na periferiji su grada, potrebno je mnogo ulaganja... Takvi se slučajevi i dalje broje prstima jedne ruke.

– Oscilacije na tržištu su neznatne u odnosu na prošlu godinu. Najnižu cenu imaju stanovi na Telepu, Satelitu, kao i oni bliže centru ali su velike kvadrature (više od 90 kvadrata), pod pločom... Takvi koštaju 700 evra po kvadratnom metru – kaže direktor prodaje u novosadskoj agenciji „Solis“ Dragan Rabatić, dodajuć da su najskuplji kvadrati u centru, tačnije na potesu od Spensa do Dunava, i koštaju 1.350 evra. – To nije samo cena koju prodavci traže, već se i postiže.

Naš sagovornik ocenjuje da je tržište nekretnina usporeno, čemu je doprinelo to što banke trenutno ne forsiraju stambene kredite.

– Uobičajeno, najviše se traže i najbolje prodaju garsonjere i jednosobni stanovi, kao i manji dvosobni, oko 40 kvadrata. Takođe, veliki luksuzni stanovi, od 120 kvadrata i veći, uvek imaju kupca – veli Rabatić.

U drugim vojvođanskim gradovima tržište nekretnina još je sporije. U Zrenjaninu je prodaja stanova i kuća drastično opala u odnosu na pre nekoliko godina, a kako nam je rečeno u agencijama u tom gradu, ima i stanova jeftinijih od 500 evra. Recimo, početna cena stana od 55 kvadratnih metara na Bagljašu je 27.000 evra. Doduše, reč je o stanu na devetom spratu, to jest u potkrovlju. Recimo, za stan od 81 kvadrat u naselju 4. juli, delimično renoviran, na petom spratu prodavac traži 510 evra po kvadratu.

U Klasteru nekretnina ocenjuju da su se, nakon višegodišnjih oscilacija i pada vrednosti nekretnina u Srbiji, cene konačno stabilizovale, realne su i sada je povoljan trenutak za kupovinu.

Kako je nedavno izjavio predsednik tog klastera Nenad Đorđević, ova godina je počela – ni dobro ni loše.

– Trend iz 2014. se nastavlja, u januaru ove godine je zabeležen značajan rast devizne štednje u bankama, što je jedan od uzoroka pada prometa nekretnina – rekao je on, podsetivši na to da je od 2008. do 2010. svake godine devizna štednja rasla između 600 i 700 miliona evra.

Pare u kvadrate, ne u banke

U Klasteru nekretnina napominju da je na štednji građana gotovo deset milijardi evra i da bi bar polovina tog iznosa mogla otići na kupovinu nekretnina.

On očekuje veći rast prometa nekretnina u narednom periodu, kao i da će biti samo manjih oscilacija u cenama.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar