U nekretnine ulažu milijardu i po evra

airport-city-2Interes izraelskih kompanija za ulaganje u Beograd poslednjih godina naglo je porastao. Kompanija „Kapital investment end trejd” narednih godina otvoriće u bivšoj Očnoj klinici najmoderniju kliniku na Balkanu, a najavljuju se i projekti, vredni pola milijarde evra. Sa njima će ukupne investicije Izrelaca u Beograd narednih godina preći cifru od milijardu i po evra.

Iako im se pri investiranju javljaju brojni problemi, poput nerešenih pitanja vlasništva, državnog monopola nad zemljištem i teškoća pri dobijanju dozvola, izraelski ulagači ipak su našli put do srpskog tržišta, kako piše Blic. Najviše rade tržne i poslovne centre, privredne parkove, hotele, moderne stambeno-komercijalne komplekse, a najavljuju i gradnju najvećih kula u jugoistočnoj Evropi.

Erport siti: Među prvima su u Srbiju stigle kompanije „Afrika-Izrael” i „Tidhar”, koje u Novom Beogradu grade poslovni centar „Erport siti”, proglašen za najuspešniju grinfild investiciji u regionu. U prve tri faze izgrađeno je 72.000 kvadrata poslovnog prostora, a po završetku projekta čitav kompleks imaće oko 186.000 kvadrata poslovnog, rezidencijalnog i komercijalnog prostora. Do 2010. godine u „Erport siti” biće uloženo oko 100 miliona evra.

Marina „Dorćol”: Kompanija „Engel” još čeka dozvole da bi započela realizaciju projekta. Ovo preduzeće tražilo je proširenje lokacije i u toku su pregovori sa Urbanističkim zavodom. Ipak, nema sumnje da će ova investicija biti realizovana. Kada se to dogodi na mestu stare i zapuštene marine, naći će se oko 140.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora, hotel, šoping zona, parkovi, parking prostor, garaže, kao i 150 vezova za čamce i jahte. „Marina Dorćol” je projekat vredan oko 160 miliona evra.

Kule kod „Arene”: Preko puta „Beogradske arene”, u Bloku 26 za dve godine izraelska kompanija CEE, iz koji stoji poznati biznismen Julije Ofer, trebalo bi da počne izgradnju četiri kule, visoke 185 metara, površine od 460.000 hektara. Svaka će imati po 42 sprata, a osim ekskluzivnih stanova, u njima će biti otvorene banke, dva hotela i tržni centar. Projekat je vredan pola milijarde evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar