U Izraelu naj-profit, u Dubaiju gubitak

Nekretnine u Izraelu bile su ove godine najprofitabilnije ulaganje za investitore, a najveće gubitke donele su investicije u stambeni sektor Dubaija. Prema globalnom indeksu cena stanova britanske konsultantske kompanije „Najt Frenk”, Rusija zauzima 32. mesto, iza Francuske i Španije, ali ispred SAD, Danske i Irske.

Prema proračunima ove agencije za nekretnine, cene stambenog prostora rastu u većini regiona sveta: u trećem kvartalu 2009. rast je zabeležen u skoro 70 odsto zemalja naspram rasta u manje od 50 odsto država u drugom kvartalu.
„Najbolja dinamika tokom cele godine postoji u Izraelu ­ krajem trećeg kvartala 2009. cene nekretnina u toj zemlji porasle su za 13,7 odsto. Osim toga Izrael je postao jedina zemlja koja je zabeležila dvocifreni rast cena u proteklih 12 meseci. A najznačajniji pad cena za godinu dana zabeležen je u Dubaiju i on iznosi 47 odsto”, ističe Jelena Jurgenjeva, rukovodilac Odeljenja za nekretnine u inostranstvu u „Najt Frenku”.
Među Evropskim zemljama se posebno izdvajaju Španija, Danska i Irska kao države u kojim se još ne beleži kvartalni rast cena od izbijanja kreditne krize, pre svega zbog toga što velika ponuda koči povećanje cena kvadrata. A u Velikoj Britaniji, bez obzira na znatan početni pad, cene naglo rastu zbog smanjenja tekuće ponude.
„Najt Frenk” ukazuje na ubrzan razvoj tržišta nekretnina u Australiji, koju kreditna kriza nije mnogo pogodila. Mnoge azijske ekonomije takođe mogu da se pohvale zdravim pokazateljima: kvartalni rast u Hongkongu iznosio je šest odsto, a u kontinentalnom delu Kine 2,5 odsto.
Treba ipak istaći da su cene u preko 60 odsto zemalja, na osnovu kojih se izračunava ovaj indeks, još uvek niže nego pre godinu dana.
„Ne znači da će cene neminovno nastaviti da rastu, jer globalni oporavak od recesije neće teći bez problema, kao što su pokazali nedavni događaji u Dubaiju. Ali će po svoj prilici svako dalje snižavanje cena predstavljati korekciju, a ne početak nove faze dramatičnog pada”, naglašavaju stručnjaci iz „Najt Frenka”.
Oleg Repčenko, rukovodilac ruskog analitičkog centra „Indikatori tržišta nekretnina”, smatra da će cene stanova u Moskvi u bliskoj budućnosti „tapkati u mestu”. Mnogo će zavisiti od toga kako će se situacija razvijati u januaru i februaru 2010. Ta dva meseca će odrediti dalji razvoj tržišta nekretnina.
Mnogi Rusi razmišljaju o ulaganjima u „drugi stan” u inostranstvu. „U poslednjih šest-sedam meseci primetili smo povećano interesovanje za različite regione Francuske: Azurnu obalu i Pariz”, kaže Natalija Zavališina, generalna direktorka agencije za nekretnine „MIELJ distant properti menadžment”.
„Potencijalni klijenti i investitori zainteresovani su za apsolutno sve: od garsonjera u Parizu za 100-110 hiljada evra, do hotela od nekoliko miliona evra.”
Kupci stanova u inostranstvu i dalje su najviše zainteresovani za Bugarsku (25%), pri čemu se ta tendencija beleži među svim starosnim kategorijama. Slede Turska (17%), a zatim Španija i Ukrajina, za koje se opredelilo 15 odsto kupaca iz Rusije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar