U gradnju “inteligentne zgrade” uloženo 30 miliona evra

U gradnju "inteligentne zgrade", uz pomoć nove tehnologije CCRE američke informatičke firme "Cisko", uloženo 30 miliona evra.

Primenom novog sistema CCRE (Cisco Connected Real Estate) su omogućene kapitalne uštede od 24 odsto tokom izgradnje, sniženje operativnih troškova i do 30 odsto, kao i smanjenje troškova električne energije do 40 odsto.

U Beogradu je u toku izgradnja takvog objekta, u koji je uloženo 30 miliona evra, a "Cisko" tehnologija je omogućila da se prilikom izgradnje 15 podsistema u okviru upravljanja, nadzora i infrastrukture povežu u jednu celinu.

Ovo rešenje je revolucionarno u odnosu na tradicionalni sistem gradnje zgrada koje funkcionišu po principu razdvojenih sistema osvetljenja, protivpožarne zaštite, električne energije, video nadzora, Interneta, telefona, interfona, ventilacije...

"Cisko" tehnologija omogućava da se svi ti sistemi nađu u jednoj mreži povezanoj s Internet protokolom, tako da stanar ili korisnik poslovnog prostora može s jednog mesta da upravlja svim sistemima i da dobija jedan izveštaj na kraju meseca, zajedno s računima.

U velikoj meri je olakšano i održavanje zgrade, a mreža omogućava i kontrolu s drugog, udaljenog mesta, kao i brzo uočavanje i otklanjanje problema. Mreža se može koristiti za to da omogući vlasnicima i operatorima zgrade da stvaraju nove poslovne modele i dodatne tokove prihoda, stvaraju produktivnija radna mesta i poboljšavaju kvalitet zdravstvenih uslova, bezbednost i sigurnost stanara zgrade

"Inteligentni sistemi", takođe, reaguju na prisustvo ljudi, tako da se svetlo ili grejanje automatski gase kada ljudi u prostoriji izvesno vreme ne borave.

Objekat nosi naziv "B2", ne samo zbog toga što se nalazi u Balkanskoj ulici broj 2, već i zato što želi da pruži drugu sliku našeg grada, sliku evropskog Beograda, navedeno je na konferenciji "Cisko ekspo 2007" (Expo), održanoj u Beogradu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar