U Beogradu će se zidati po zakonu

Država Srbija uz pomoć lokalne samouprave hoće da stane na put nelegalnoj gradnji, rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je u zgradi Vlade Srbije dana 28.07.2016. godine održala sastanak sa predsednicima 17 beogradskih opština i funkcionerima grada.

Na višesatnom zasedanju, posle razmene iskustava i detektovanja glavnih problema, čelnicima lokalnih jedinica poručila je da će dobiti svu neophodnu podršku i pomoć Ministarstva, ali da se neće tolerisati nepoštovanje zakona.

- Nećemo dozvoliti da se Zakon o ozakonjenju ne primenjuje na pravi način - priča Mihajlovićeva.

- Krivično je delo svako kršenje ovog zakona. Predmet ozakonjenja su objekti koji su ukrovljeni pre donošenja zakona.

Potpredsednica Vlade Srbije je najavila formiranje Koordinacionog tela koje će nadzirati sprovođenje zakona u svim opštinama u državi.

- Pogledaćemo svih 8.000 do sada donetih rešenja po novom zakonu, pa će se tamo gde se ustanovi da ima prekršaja, nalagati rušenje, dok će inspektori koji su odgovorni za takva rešenja odgovarati - zapretila je Mihajlovićeva. - Sada kada više ne postoje visoki doprinosi i kada se građevinska dozvola u Srbiji dobija u proseku za osam dana, nema razloga da više trpimo bespravnu gradnju.

Zaposleni u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i gradski i opštinski inspektori obavljaće kontrole širom Srbije. Sve što je bez „papira" zidano posle 15. novembra biće srušeno.

- Zakon o ozakonjenju je nulta tačka, a svako ko ubuduće bude gradio u Beogradu, to mora da uradi u skladu sa zakonom - rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Prema rečima Nemanje Stajića, sekretara Sekratarijata za poslove legalizacije, eksplozija divlje gradnje dogodila se na Zvezdari i Paliluli. Poređenjem satelitskih snimaka, inspektori će moći lako da utvrde koji su objekti zidani posle 15. novembra 2015.

Procenjuje se da u glavnom gradu ima oko 250.000 objekata koji čekaju legalizaciju. Do sada je rešeno oko 3.500 predmeta.

Na Zvezdari su podneta tačno 583 zahteva za ozakonjenje, dok ih na Voždovcu ima tačno 950. Grocka je decenijama bila raj za nelegalnu gradnju. Do 27. jula ove godine podneta su 1.122 zahteva za legalizaciju i dosada nije doneto nijedno rešenje o odbijanju zahteva, odnosno o rušenju. Inspektori koji su obilazili teren u Kaluđerici, Leštanima i Boleču popisali su 660 objekata izgrađenih bez papira.

Operativci Opštine Mladenovac popisali su 872 nezakonito izgrađena objekta. Uglavnom je reč o kućama gde su neimari odstupili od postojeće dokumentacije.

Građevinska inspekcija Čukarice zbog veličine opštine dobro se našetala prethodnih meseci. Do sada su uradili popis nelegalno izgrađenih objekata na teritoriji Velike Moštanice, Ostružnice, Umke, Rucke, dela Sremčice, Ade Ciganlije. U toku je evidencija u naseljima Banovo brdo i Žarkovo. Registrovali su 1.309 nelegalnih objekata, a zahtev za ozakonjenje predalo je 1.056 građana.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar