Tržište nekretnina na mrtvoj tački

Posle višegodišnjeg pada prometa i cena nekretnina, ni u poslednjih godinu dana na tržištu nekretnina nije bilo promene. Više od 300.000 domaćinstava nema rešeno stambeno pitanje, a broj potrebnih stanova u Srbiji godišnje je najmanje 25.000. Međutim, gradi se sve manje.

Tačni podaci o prometu postoje samo za nekretnine kupljene na kredit. Za šest meseci ove godine osigurano je 2.500 kredita vrednih oko 80 miliona evra.

"Možemo reći da je ovo prva godina posle niza godina gde ne beležimo pad u broju osiguranih stambenih kredita u odnosu na prethodnu godinu. U odnosu na situaciju 2007. ili 2008. ovo jeste daleko niži iznos, ali 2015. je u svemu potpuno ista kao i 2014. godina", kaže v. d. direktora NKOSK Maja Kosovčević.

Na tržištu se pojavio veliki broj stanova koji su pod hipotekom, a stanovi se prodaju i zbog povećanja poreza.

"Cene su opale, ne tako značajno da bi to tržište osetilo u smislu prometa. Promet stagnira, čini mi se da i cene još stagniraju, ali ima prostora i za pad cena", ističe direktor Zavoda za statistiku, ekonomista Miladin Kovačević.

Za deset godina u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita osigurano je 90.000 stambenih kredita.

Stambeni krediti na našem tržištu su i u najbolje vreme činili nekih 30-ak odsto ukupne tražnje na tržištu, sada ne prelaze 15 odsto.

Prema podacima Zavoda za statistiku, vrednost građevinskih radova na zgradama manja je za trećinu nego prošle godine, a vrednost novih ugovora 44 odsto.

"Što se tiče same operative koja je krenula sa novim stanovima, oni su u znatnom podbačaju nego što se očekivalo. Moramo da znamo da je u većini slučajeva cena izvođenja radova daleko manja nego cena koju je država opteretila raznim porezima i dažbinama i tu treba gledati da se cene približe kupovnoj moći stanovništva", objašnjava Goran Rodić iz Građevinsko-industrijske komore.

Kada je reč o kreditima čiji su korisnici prestali sa otplatom njih je 800, odnosno jedan procenat od ukupno plasiranih kredita. Samo u ovoj godini na doboš je otišlo 100 stanova, isto kao u prvoj polovini 2014.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar