Tri kupca za hotel „Kontinental”

Udarac aukcijskog čekića danas će označiti prodaju najprestižnijeg beogradskog kompleksa nekretnina: hotela „Kontinental” sa „Biznis apartmanima” (72.000 kvadrata). Nadmetanje tri kandidovana kupca - Miroslava Miškovića, Filipa Ceptera udruženog sa Miodragom Kostićem i grčke kompanije „Lampsa” održava se upravo u hotelu „Kontinental”. Minimalna cena za ovaj kompleks imovine nekadašnjeg „Geneksa” jeste 85 miliona evra.

Dva najveća biznismena danas u Srbiji - Miroslav Mišković i Filip Cepter - ovde po prvi put direktno ukrštaju koplja, po prvi put jedan drugom direktno izlaze na crtu. Ni treći kandidat - grčka kompanija „Lampsa” nije za potcenjivanje, ali pobedu bi, kažu upućeni, mogla da odnese jedino ukoliko izlicitira toliko visoko cenu da ova dva naša najveća odustanu uz utehu da je pobeda izmakla i onom drugom.
Taj toliko visok skok cene značio bi, kažu upućeni, da ona ode preko 250 miliona evra.
Da sa velikim nespokojstvom čekaju današnji aukcijski gong, govore pokušaji da se konkurencija diskvalifikuje pre stizanja na aukciju, a tako što bi tenderska komisija konstatovala da dostavljenoj dokumentaciji nedostaje neki papir. Svoj trojici kandidovnih kupaca nedostajao je poneki papir u dokumentaciji, Agencija im je bila dala rok da to kompletiraju najdalje do petka u 17 časova, a onda je sve do subote veče, do zasedanja tenderske komisije, vladalo usijanje ko je prošao, a ko otpao. Tenderska komisija je u subotu veče saopštila da su sva tri kandidata prošla, da je dokumentacija sva tri u potpunosti u skladu sa traženim uslovima, i da sva tri danas mogu da sednu za sto za nedmetanje.
Kandidati su morali da dostave licitacione garancije naslovljene na sumu od 25 miliona evra, ponudu sa cenom od najmanje 85 miliona evra i dokaz da imaju sklopljen ugovor sa hotelskim lancem koji ima u svom vlasništvu najmanje 100 hotela kategorisanih sa minimum četiri zvezdice. „Delta” je taj ugovor napravila sa grupacijom „Interkontinental”, Cepter i Kostić su taj ugovor napravili sa španskim lancem „Barcelo”, a „Lampsa” sa „Starvudom”.
Propozicije
Aukcija će početi tako što će prvo biti otvorene koverte sa ponudama ova tri kandidovana kupca, konstatovano koju je cenu ko od njih naveo, a onda ide nadmetanje od najveće cene date u tim ponudama. Ako, dakle, najveća kovertirana cena bude 120 miliona evra, od te sume počinje nadmetanje među ovim triom, a eliminacija može da usledi samo ukoliko je u ponudi neko od njih naveo manji iznos od 85 miliona evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar