Traže se mali stanovi

Interesovanje Somboraca za stanove, uprkos besparici, veliko je. Najviše kupoprodaja zabeleženo je u novom gradskom naselju Selenča. Minimalna cena kvadratnog metra u novogradnji kreće se od 600 do 660 evra. Zbog jeftinijeg kvadrata nešto više se traže stanovi u starogradnji. Iako stanovi u novogradnji mogu da budu od 10.000 do 15.000 evra skuplji nego u starogradnji, traženi su i ovi u novogradnji.

U nekoliko agencija za promet nekretnina ističu da stanove u novogradnji kupuju uglavnom mladi bračni parovi. Razlozi za to su dobra izolacija i grejanje na gas, pa su moguće znatne uštede.

Kvadrat stana u starogradnji se kreće od 320 do 500 evra, ako je na prvom ili drugom spratu i renoviran. Investitori kažu da vrednost zavisi od lokacije, spratnosti, kao i stanja stana. Tako dvosoban stan površine od 60 do 65 kvadratnih metara u zgradi na Selenči, staroj 10 i više godina, staje od 20.000 do 27.000 evra. Najtraženiji su manji stanovi (jednosobni) do drugog sprata, a najteže je prodati velike stanove zbog troškova, navode u agencijama za promet nekretnina, a ima ih nekoliko.

U starogradnji je kvadratni metar stana od 400 do 500 evra, ili manje, ako je reč o četvrtom, ili višem spratu. Cena kvadrata u novogradnji je od 650 evra pa naviše. Garsonjere, jednosobni i jednoiposobni stanovi brzo se prodaju, dok je potražnja za trosobnim, četvorosobnim i petosobnim mala.

Najviše se kupuje na kredit, a i banke sada daju nešto povoljnije uslove, tako da se kupci lakše odlučuju za kredite.

Stanogradnja u Somboru u punom je zamahu i trenutno se u širem centru grada završava nekoliko višespratnica, pa sudeći po tome, krize na tržištu nekretnina u ovom gradu nema. Investitori kažu da svaki novi stan, ili lokal, pre ili kasnije, nađe kupca. Nešto se proda još u izgradnji, a ostatak kada se zgrada stavi pod krov i završi.

CENE SEOSKIH KUĆA

Kuce na selu mogu se kupiti po ceni od 2.000 do 3.000 evra, najjeftinije su u Telečki i Kupusini, a najatraktivnije u Bezdanu (od 4.000 evra), Kljajićevu, Staparu (od 5.000 evra). Iako je cena privlačna, seoske kuće se slabo prodaju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar