Toranj nakrivljen i preti da se sruši

Sa oronulog zdanja Evangelističke crkve u centru Vrbasa usled jakog vetra tokom prošle nedelje, otpadali su delovi fasade, stakla ali i drvene grede, što je predstavljalo opasnost za prolaznike.

Nadležna inspekcija je kako bi zaštitila prolaznike i skrenula im pažnju postavila trake upozorenja oko zgrade crkve. Zdanje Evangelističke crkve koja predstavlja jedan od simbola grada, već duže vreme je i potencijalna opasnost jer se visoki toranj dosta nakrivio i svakog trenutka može da padne. Bez obzira na sve nema najava da će nešto biti preduzeto kako bi se spasila crkva, ali i otklonila opasnost po bezbednost Vrbašana, kako piše Blic.
Dve table koje upozoravaju Vrbašane da prolazak pored crkve nije bezbedan pokazale su se kao nedovoljne kada su usled jakog vetra sa oronulog crkvenog zdanja padali komadi krova, fasade i stakla. Na obližnjem parkingu Doma zdravlja oštećeni su automobili. Trake upozorenja koje je postavila komunalna inspekcija nisu dovoljne jer ih učenici obližnje osnovne škole preskaču i prolaze pored oronulog objekta.
- Zabrinuti smo za stanje zgrade Evangelističke crkve, ali postavljanje trake je sve što smo mogli u ovom trenutku da preduzmemo - kaže Lenka Premović, načelnica za inspekcijske poslove.
- Razgovarali smo i ranije sa predstavnicima evangelističke crkvene opštine i crkvenog odbora, ali ništa nije preduzeto. Pre više od godinu dana, Arpad Dolinski, superintendant Evangelističke crkve, preuzeo je rešenje o sanaciji objekta - kaže Premović.
Dolinski je najavljivao prošle godine najpre saniranje krovne konstrukcije i tornja koji je najugroženiji, a potom i kompletne zgrade crkve.
- Delovi krovne konstrukcije i noseća greda, koja je glavni oslonac tornja, verovatno su potpuno truli usled izloženosti kiši i suncu. Toranj je odavno nakrivljen, po mojoj proceni, pola metra, i samo je pitanje vremena kada će pasti - kaže Srđan Stojanović, vlasnik GP „Bauen”.

Zgradu crkve neće ni kao poklon
Zdanje Evangelističke crkve staro je skoro dva veka i ne koristi se u verske svrhe još od Drugog svetskog rada. Malobrojni vernici okupljaju se u obližnjoj parohijskoj kući. Sredinom 2005. godine, Manfred Vagner, visoki predstavnik Evangelističke crkve, zadužen za ekumenizam, tokom posete Vrbasu predložio je lokalnim vlastima da crkvena zajednica Vrbasu pokloni verski objekat u zatečenom stanju. Dogovor nije postignut jer nijedna strana nije želela da preuzme troškove sanacije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar