To što je stan nov, ne znači da je luksuzan

Prodaja luks opremljenih stanova... Omiljena fraza investitora na malim oglasima za prodaju nekretnina često već na ulaznim vratima u stan ili kuću pada u vodu! Luks oprema nisu ugrađena plastična tuš-kabina, klima-uređaj i PVC prozori, već luksuzna i kvalitetna stolarija, blindirana vrata, spušteni plafoni, skupi radovi na unutrašnjim zidovima, mermerni i najmoderniji detalji u kupatilu, moderni i dekorisani ulaz i hodnici, "debeli" zidovi zgrade...

Trgovci nekretninama upozoravaju prodavce da je nekad isplativije nekretninu predstaviti u realnom stanju nego izneveriti očekivanja kupca. A oglasi za prodaju nekretnina često kriju realno stanje stvari koje kupci zatiču na terenu. Iako je natpis "luks" idealan mamac za otvaranje oglasa, često se već i na samim oglašenim fotografijama stana ili kuće uviđa drugačije stanje. Sa sličnim situacijama susreću se i trgovci nekretninama koji su neretko upravo posrednici između prodavca i kupca.

- Dešava se da investitori ili prodavci od nas samih zahtevaju da nekretninu oglasimo kao luks, iako ona to nije. To nije u interesu ni naše agencije ni njih samih, kada je reč o daljem procesu prodaje. Mi razumemo da je neki prodavac pre deset godina uložio u svoj stan, renovirao ga, ugradio vrata od punog drveta, ali jednostavno danas se to ne podrazumeva pod luks opremom - objašnjavaju u beogradskoj agenciji "Zidart nekretnine".

Ugrađen klima-uređaj ili PVC stolarija više nisu luks oprema, objašnjavaju agenti nekretnina. Luksuzno opremljen stan danas podrazumeva da ima skupocen parket od punog drveta, kvalitetnu aluminijumsku stolariju u kombinaciji sa drvetom, unutrašnje zidove urađene od prirodnih materijala poput kamena ili drveta, spuštene plafone, čak i ugrađenu kuhinju i kompletno opremljeno kupatilo.

- Izgled, posebno nove nekretnine, zna da zavara, pa sami kupci nisu svesni da su pred njima ulazna vrata od 200 evra, koja su u oglasu predstavljena kao kvalitetna, nemačka proizvodnja, blindirana - objašnjavaju u "Zidart nekretninama".

- Ukoliko je ugrađena plastična tuš-kabina, bojler u kupatilu i lavabo, to se ne može smatrati luksuznom opremom. Zamislite da to nije ugrađeno, pa to bi bio nedovršen stan, nekretnina u izgradnji.

Osim svega dostupnog već na prvi pogled, stručnjaci savetuju kupcima da dobro razmotre i samu građevinu, odnosno da se posavetuju sa stručnjacima za gradnju. Kvalitet izgradnje i utrošenog materijala u sam objekat, posebno kod novogradnje prvi je korak ka luksuznoj nekretnini, tvrde procenitelji.

- Najčešće stanove procenjujemo onda kada se kupci već opredele za nekretninu i to u slučajevima kada je uzimaju na kredit pa je procena obavezna stavka na spisku neophodne dokumentacije - objašnjavaju iz Udruženja procenitelja. - Naš savet je da se kupci posavetuju sa građevinskim inženjerom, nekim stručnim licem koje se malo bolje razume u kvalitet izgradnje. Najbitnije je proveriti da li je debljina unutrašnjih i spoljašnjih zidova dovoljna, da li je izolacija kvalitetna, da li su kanalizacione i električne cevi postavljene po propisima. Uzalud je sva luksuzna opremljenost ukoliko je izgrađena sa lošom izolacijom, jednim slojem blokova i slično.

IZVORNO STANjE - BEZ ULOŽENOG DINARA

Tržište nekretnina bogato je i stanovima koji su, kako navode prodavci, "u izvornom stanju". Ipak, ovo ne podrazumeva da vlasnici skinu bojler, klima -

uređaje ili slavine prilikom prodaje.

- Izvorno stanje znači da u stan nikada nije ništa više ulagano od onoga kako su ga ljudi kupili, ili ranije dobijali od preduzeća i države - objašnjavaju u "Zidart nekretninama". - Nekada ovi stanovi mogu biti u dobrom stanju, čak i kada su stari po 40 i više godina, kada je recimo parket bio pokriven itisonima, stolarija je redovno farbana i održavana. Ti stanovi mogu biti dobra investicija, ali uvek savetujemo kupcima da u tom slučaju odmah urade sanaciju i renoviraju ih pre useljenja. Naime, uprkos spoljašnjoj očuvanosti, električne instalacije su u većini slučajeva dotrajale, a kupatilsku kanalizaciju, odvode i cevi je bolje odmah promeniti nego da kasnije strahuju od izlivanja i pucanja.

REČNIK

* Luks stan - ima PVC stolariju

* Stan je u izvornom stanju - nikada nije ni okrečen

* Sprat 14 od 15 - iznad je tavan

* Svetao stan - tokom leta bije sunce po ceo dan

* Odlična saobraćajna povezanost - buka je non-stop

* Ima parking - kupuje se parking - mesto

* Kvadrata 60 + 10 - tih 10 su često zajednička prostorija

* Salonac - stara zgrada i treba dosta uložiti

* Dvoiposoban - u trećoj "sobi" ima mesta samo za špajz

* Mali apartman - ima do 30 kvadrata

* Adaptiran - u hodniku je laminat

* Funkcionalan - zastakljen balkon

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar