Temeljac za 270 stanova u Zemunu

U zemunskom naselju Kamendin je postavljen kamen temeljac za izgradnju 270 stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz BiH i Hrvatske.

Reč je o porodicama koje imaju prebivalište na teritoriji Beograda, u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Srbiji.

Vrednost projekta je 10 miliona evra, a rok za izgradnju je januar 2019. godine.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao da se polaganjem ovog kamena temeljca ispravlja višedecenijska nepravda prema 270 izbegličkih porodica iz Hrvatske i BiH.

"To je 810 ljudi koji će krajem januara 2019. godine da se usele u ove nove stanove u Kamendinu", rekao je Mali.

On je naglasio da se u poslednje tri godine prvi put Grad Beograd sistemski i na pravi način bavi rešavanjem pitanja izbegličkih porodica koje se, kako je dodao, nije rešavalo 20 godina unazad.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat je rekao da je regaionalni stambeni program jedinstven upravo zato što je regionalan i pomaže svim izbeglicama i raseljenim licima u ovom regionu.

"Mi smo ponosni što možemo biti deo tog programa", rekao je Skat i, navodeći da je u tom programu najveći donator EU, naglasio da je američka Vlada za taj program dala 30 miliona dolara.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio je izrazio zadovoljstvo što je tokom 2017. godine postignut veliki napredak u sprovođenju regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u Srbji i ostalim zemljama partnerima.

"Zahvaljujući zajedničkim naporima, svih partnera do sada je više od 1800 stambenih rešenja dodeljeno ranjivim porodicama i pojedincima", istakao je Oricio.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Vlade Srbije Veljko Odalović je rekao da Regionalni stambeni program treba da se sprovede do kraja jer on posle dugog niza godina konačno rešava osnovne egzistencijalne potrebe najugroženijeg dela izbegličke populacije koja živi u Srbiji.

Istovremeno, dodao je on, taj program unapređuje odnose i doprinosi stabilnosti u regionu. Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić je naglasio da se Regionalni stambeni program sprovodi veoma intenzivno.

"Svakog dana se broj dodeljenih rešenja povećava jer se uručuju ključevi za nove montažne kuće, paketi građevinskog materijala, korisnicima se kupuju seoske kuće sa okućnicom, a što se stanova tiče, u Ovči se završava gradnja 235 stambenih jedinica", naglasio je Cucić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar