Svega sedam odsto nekretnina u Srbiji osigurano

Osiguranje pokretne i nepokretne imovine u našoj zemlji je i dalje na veoma niskom nivou, a prema podacima osiguravajućih kuća, taj broj iznosi svega oko sedam odsto.

Takva situacija ne idu u prilog činjenici da su u našoj zemlji ove sezone prognozirane vremenske nepogode koje mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu građanima.

Podaci Ministarstva poljoprivrede pokazuju da su poslednje vremenske nepogode pogodile 21 lokalnu samoupravu u Srbiji, a oštećeni su stambeni objekti, poljoprivredno zemljište, prevozna sredstva, javna infrastruktura, piše portal "Kamatica".

Uprkos tome, srpski poljoprivrednici osigurali su samo 10,5 odsto svog zemljišta, dok je u voćarstvu i povrtarstvu taj procenat nešto veći.

Slična situacija je i sa osiguranjem kuća, što su pokazale i dosadašnje krizne situacije izazvane poplavama, gde je utvrđeno da ni 10 procenata poplavljenih kuća nije imalo polisu osiguranja.

Prema procenama, imovinu u Srbiji osigurava manje od sedam odsto stanovništva, u ovaj procenat uračunavaju se i sve one kategorije fizičkih i pravnih lica za koje je sklapanje ove polise obavezujuće.

Nakon poplava iz 2014. godine, kada je šteta iznosila oko 1,7 milijardi evra, primetan je trend povećanja polisa osiguranja u Srbiji, ali, i dalje je na niskom nivou u odnosu na praksu u svetu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar