Sve manje građana može da plaća stambene kredite

Tržište nekretnina je u stalnom padu zato što se sve veći broj građana odlučuje na prodaju nekretnine, jer nisu više u mogućnosti da plaćaju rate kredita, a i stambeni krediti su skupi, saopštilo je danas Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva".

Tržište nekretnina opada i zato što banke u tim slučajevima sve više oduzimaju stanove i prodaju na licitacijama, čime se stvara veća ponuda od potražnje, a stambeni krediti su postali preskupi pa se potencijalnim novim korisnicima ne isplati da ulaze u takve aranžmane.

To udruženje poručuje da država, ako želi da podstakne tržište nekretnina i pokrene građevinsku industriju, mora sa bankama da nađe rešenje koje će podrazumevati manje troškove i jeftinije kredite, pošto je očigledno da samo tako može doći do pozitivnih pomaka u ovoj oblasti.

Koliko iznose troškovi kredita?
Udruženje "Efektiva" je proveravalo da li je to zaista tako i poslalo upit bankama sa sledećim kriterijumima: Potreban je stambeni kredit u iznosu od 15.000 evra, za stan koji košta 30.000 evra (polovina vrednosti stana će biti data u kešu kao učešće), sa rokom otplate od 10 godina.

"Došli smo do pomalo razočaravajućeg saznanja - da bi neko podigao 'samo' 15.000 evra stambenog kredita u startu mora da plati oko 1.700 evra troškova", kažu u "Efektivi.

To su: overa založne izjave kod notara oko - 200 evra, premija osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita oko 450 evra, provizija za obradu zahteva kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita 30 evra.

Tu su i trošak upisa založnog prava 20.000 dinara (oko 165 evra), osiguranje nepokretnosti 360 evra, overa založne izjave 60 evra, procena vrednosti nekretnine 300 evra, trošak vađenja lista nepokretnosi 10 evra, obrada kreditnog zahteva kod banke (nije obaveza svuda) oko 75-150 evra.

"Treba napomenuti da bi korisnika na kraju ovaj kredit ukupno koštao još oko 6.000 evra koliko će platiti redovne kamate, koju su nam banke ponudile u iznosu od oko 7,2 odsto godišnje", navodi se u saopštenju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar