Stranci će uložiti oko 2,5 mlrd EUR u Boku Kotorsku do 2019.

Crna Gora, iako nema veliku obalu, razvojem marina nastoji da privuče strane investitore i luksuzne jahte. Procenjuje se da će strana ulaganja u Boku Kotorsku u narednih pet godina iznositi čak 2,5 mlrd EUR. Crnogorska vlada je, kako bi privukla svetsku jahting elitu, smanjila porez na dodatu vrednost (PDV) na pomorske usluge, sa 19 na 7%.

- Investitorima se nudi sve što se može - navodi "Financial Times".

Kako se podseća, u toku je tender za uređnje starog brodogradilišta u Bijeloj, a italijanski i holandski investitori najavljuju ulaganje od minimum 15 mil EUR. Brodogradilište će pružati usluge popravki jahti i opremanja.

Sa strategijom privlačenja bogatih posetilaca i ulagača Crna Gora je počela još 2006. godine, kada je bivša pomorska baza u Tivtu prodata kanadskom milijarderu Piteru Manku, koji je izgradio marinu "Porto Montenegro". Ove godine će biti otvoren i hotel "Regent", a to je prvi internacionalni hotelski brend u zalivu.

- Do danas je Mankov konzorcijum prodao 130 apartmana u venecijanskom stilu, a investitorima se rizik isplatio jer je u četiri godine vrednost njihove imovine porasla za 60 do 70%. Na primer, 48 apartmana u novom objektu "Ksenija", koji će biti u potpunosti završen idućeg leta, prodaju se dobro iako nisu nimalo jeftini - navodi se u tekstu.

Usluge koje marina pruža su od uobičajenih, poput čišćenja i prodavanja vinjeta, do dostave pice na brod. Cene su, međutim, iste kao u severnom Jadranu i još niže od onih na Mediteranu.

Ljubitelji jahti u Crnoj Gori mogu kupiti gorivo bez carine, što predstavlja uštedu od oko 40%, ali pod uslovom da je jahta koja je pod stranom zastavom privremeno napusti crnogorske vode u roku od 24 sata od točenja goriva.

- Na tragu uspeha marine "Porto Montenegro", u pripremi je još jedan veliki projekt koji finansira "Azmont Investments". Smešten je na drugoj strani Bokokotorskog zaliva, u blizini Herceg Novog. Na površini od 25 hektara biće sagrađena marina koja će moći prihvatiti jahte duge do 250 metara, a gradiće se i 100 apartmana i 40 vila. Projekat bi trebalo da bude završen do 2016. godine - stoji na kraju članka.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar