Stopa raspoloživog kancelarijskog prostora u Beogradu 6,5% – Zakupcima i dalje najatraktivniji Novi Beograd

Tržište poslovnog prostora u Srbiji i dalje je fokusirano na Beograd, dok se u Novom Sadu i Nišu ponuda modernog kancelarijskog prostora svodi na jednu do dve poslovne zgrade, navodi se u izveštaju konsultantske kuće "CBRE Serbia".

Stopa raspoloživog kancelarijskog prostora u Beogradu bila je 6,5% u prvom kvartalu 2016. Cena zakupa po m2 u poslovnom prostoru klase A kretala se između 15 i 17 EUR, dok je renta u klasi B bila nešto niža- između 11 i 12 EUR po m2.

U izveštaju se navodi da se u najvećem broju gradova u Srbiji nalaze poslovne zgrade stare oko 30 godina. Nakon renoviranja, ovakvi objekti bi zakupcima mogli da ponude odličan odnos cene i kvaliteta. Kada je u pitanju Beograd, prema podacima ove konsultantske kuće, ukupna površina kancelarijskog prostora za izdavanje iznosi 771.000 m2. Od toga je najviše poslovnog prostora locirano na Novom Beogradu (oko 549.000 m2), dok se u centru glavnog grada nalazi oko 182.000 m2. Šira centralna zona je najsiromašnija po pitanju kancelarija, sa oko 40.000 m2.

Ističe se da i da najveći procenat zakupaca (80%) gravitira ka Novom Beogradu, gde se nalazi i najviše modernog poslovnog prostora klase A. Među takvim prostorima su projekti "19 Avenue", "Airport City Belgrade", "Belgrade Office Park", "Grawe", "GTC House", "GTC Fortyone", "GTC Square", "Vig Plaza" i drugi.

Na listi zakupaca ovih objekata nalaze se renomirane kompanije i institucije, kao što su Delegacija EU, Ambasada Australije, JTI, "Oriflame", "Telenor", Banca Intesa, PwC, "Seven Bridges", "Air Serbia", UniCredit banka, NCR...

"CBRE Serbia" se u ovom izveštaju osvrće i na planirane, odnosno na projekte u izgradnji. S tim u vezi, spomenuta je druga faza izgradnje kompleksa "FortyOne", kao i nastavak projekta "AirportCity", zatim "Navigator Business Center", "Sirius Offices", poslovna zgrada "Delta Holdinga"...

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar