Stanovi za 130 EUR do kraja 2015.

Beograd - Do kraja 2015. mogla bi da bude završena gradnja prvih jeftinih stanova, koji bi koštačli tek četvrtinu cene najjeftinijih stanova koje trenutno gradi država.

To je u intervjuu je izjavio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Za jeftine stanove i "kranove po celoj zemlji", predviđen je poseban paket mera, jer to je, ocenjuje premijer, oblast u kojoj imamo najveće probleme, pre svega u gradjevinskoj industriji, koja beleži najveći pad iz godine u godinu.

Kod nas, konstatuje, ne postoji visokogradnja, čak ne postoje više ni firme koje to mogu da rade. Zato ćemo, kako kaže, sada da donesemo odluke da država ima pravo da daje besplatno zemljište, ali da cena kvadrata bude niska.

U tom smislu Vučić pominje da su u toku razgovori sa Araptekom, jednom od najmoćnijih svetskih kompanija, čija vrednost prelazi 220 milijardi dolara.

Oni, objašnjava, rade brzo, dobro, jeftino, a da bismo rešili problem naših policajaca i vojnika, kojih ukupno ima 40.000 sa nerešenim stambenim pitanjem, ulazimo u taj projekat.

"Da ne pričam o mladim ljudima. I računica je čista - ako izgrade 100.000 stambenih objekata to vam je oko 10 miliona kvadrata, pošto oni ne grade stanove manje od 80 kvadrata. Rok za plaćanje bio bi 20-30 godina, sa bankarskom kamatom sa sve euriborom od 3,1-3,2 odsto, što znači da nemate nikakvo učešće. U tom slučaju rata za stan od 80 kvadrata ispada od 120 do 130 evra na mesečnom nivou, što je manje od rentiranja", navodi Vučić, uz napomenu da je ideja da takvo rešnje ne bude samo za Beograd već i za druge gradove.

Premijer je, takođe, kazao da bi procedure za izgradnju ovih stanova mogle da počnu odmah i ponovio da bi prvi stanovi mogli da budu završeni do kraja 2015. godine.

On je dodao da je od Arapteka dobio ponudu da po ovim povoljnim uslovima grade stanove, a isti uslovi će, prema njegovim rečima, biti ponudjeni i domaćim firmama.

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da je država spremna da investitorima ponudi besplatno zemljište za izgradnju stanova.

Rodić: Uz pomoć države moguće je

Građevinsko-industrijska komora Srbije pozdravila je inicijativu vlade da se omogući državi da besplatno daje građevinsko zemljište za izgradnju jeftinih stanova, kako bi građani lakše došli do krova nad glavom, izjavio je potpredsednik komore, Goran Rodić.

Jeftina stanogradnja bi u znatnoj meri zaposlila domaću građevinsku industriju, koja je sada na kolenima, rekao je Rodić.

Prema njegovim rečima, izgradnja velikih stambenih kompleksa uz pomoć države, kao što je bila gradnja voždovačkog naselja "Stepa Stepanović" u Beogradu, mogla bi da spusti cenu stambenih kvadrata toliko da stanovi budu znatno jeftiniji.

Tome bi, kako kaže, doprineli i jeftini krediti sa kamatama koje bi sa svim troškovima iznosile svega tri odsto, ali i druge olakšice od lokalnih samouprava i države. Rodić posebno napominje da bi se stanovi, bez obzira na to što bi bili jeftini, gradili po svim propisima i predviđenim standardima.

"Ti stanovi bi se gradili u velikim gradovima Srbije i to u trećoj ili četvrtoj zoni, gde su manje dadžbine i komunalije, i mi to kao gradjevinska industrija pozdravljamo", naglasio je stručnjak građevinske komore.

U Srbiji već ima gotovih stanova čija se cena kreće, kako je rekao, između 450 i 750 evra po kvadratu, a u Beogradu u četvrtoj ili petoj zoni cena stana je pala ispod 1.000 evra za kvadrat.

Rodić je poručio da "esnaf" podržava inicijativu koja će omogućiti izgradnju jeftinih stanova.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar