Stanovi u Valjevu skuplju za 10 odsto

U Valjevu stan u starogradnji može se kupiti po prosečnoj ceni od 600 evra po kvadratu, dok kvadratni metar u novogradnji prelazi 900 evra. Najveća je ponuda dvosobnih stanova i oni su najtraženiji. Kupaca ima i za trosobne i veće stanove, ali se oni javljaju povremeno.

U Agencijama za nekretnine kažu da je ponuda nepokretnosti posebno stanova manja od tražnje i da su u odnosu na raniji period cene stanova veće za desetak odsto. Dragan Drobnjakovića iz Agencije za nekretnine ”Stan 014”, kaže da se tokom prošle godine promet nije povećavao i da je on na nivou iz 2017. godine.

”Cena stanova u novogradnji je takođe viša nego ranije, a vlasnici stanova u starogradnji vođeni cenom novoizgrađenih stanova svoje cene najčešće koriguju na više.

Cena stana u starogradnji je do 600 evra po metru kvadratnom i to zavisi od lokacije, stanja stana, spratnosti, stepena amotizacije. U centru grada se može postići i veća cena bez obzira što se radi o malim stanovima, pre svega garsonjerama.

Tu se ne može gledati ni kvadratura jer oni po kvadratu ostvaruju veću cenu jer ih je i najmanje u ponudi. Najniže cene stanova su u naseljima Milorada Pavlovića, Peti puk, Sretena Dudića gde je cena od 500 evra po metru kvadratnom.

Najskuplji stanovi su u novogradnji od 800 pa čak i preko 900 evra po kvadratu sa uračunatim PDV-om”, kaže Drobnjaković.

Stanovi se, kaže Drobnjaković, prodaju u svim gradskim lokacijama, a tražnja je usmerena ka malim stambenim jedinicima garsonjerama, jednosobnim i dvosobnim stanovima. Najviše se traže stanovi u Naselju Oslobodioci Valjeva, mada se dobar stan traži i u delovima grada koji nisu priključeni na sistem daljinskog grejanja tipa Zbratimljenih gradova, Milivoja Bjelice, Sretena Dudića, ali i u Naselju 27. Novembar sa grejanjem.

”Kuće koje se prodaju su najčešće manje kvadrature i njihova cena se kreće u rasponu od 25.000 do 40.000 evra. Mali je broj takvih objekata i obično su to kuće starije gradnje ili dvorišne bez nezavisnog placa. Traže se i mogu se prodati kuće u okolini grada.

Ograničavajući faktor je što u prometu ne mogu biti objekti koji nisu uknjiženi u katastru nepokretnosti a takvih je dosta u rubnim područjima grada i na periferiji”, navodi Drobnjaković.

Što se tiče placeva i poslovnog prostora tražnja je, praktično, zanemarljiva, kao i za vikendicama koje se takođe retko prodaju, a slično je i sa seoskim domaćinstavima. Agenti za prodaju nekretnina kažu da se dve trećine kupaca opredeljuje da nekretninu pazari putem stambenog kredita.

Inače, prema najnovijim podacima Republičkog geodetskog zavoda prošle godine za metar kvadratni stana u starogradnji u gradu na Kolubari u proseku je trebalo izdvoji 572 evra, a ko je želeo da se useli u tek izgrađen morao je da izdvoji 821 evro po kvadratu.

Cena kvadrata starogradnje kretala se od najmanje 350 evra a najviše 870, dok je raspon cena u novogradnji išao od 657 do maksimalnih 982 evra.

Kada je reč o nekretninama na Divčibarama prema podacima Republičkog geodetskog zavoda cana apartmana u ovom turističkom centru u starogradnji kretala se od 400 do 971 evro po kvadratnom metru, a u novogradnji od 667 do 800 evra po kvadratu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar